Monetti (fd Folkia)

Monetti fd Folkia Monetti är en av Sveriges ledande aktörer när det kommer till utgivning av smslån. Långivaren gick tidigare under namnet Folkia som är ett välkänt namn för de allra flesta i landet. Monetti (fd Folkia) grundades redan 2006 och visionen har sedan dess varit att erbjuda flexibla finansiella tjänster som storbankerna saknar. Detta har visat sig vara ett framgångsrecept och idag har hundratusentals människor använt sig av just Monetti vid behov av ett snabblån. Framgången grundar sig också i att långivaren erbjuder bättre villkor än många andra bolag i branschen.

Denna långivare ingår i Folkefinansgruppen som står under tillsyn av Finansinspektionen i Sverige. Bolagsgruppen står även under tillsyn av den norska motsvarigheten som heter Finanstilsynet. Med anledning av detta kan du alltid känna dig trygg med att Monetti följer de regler och riktlinjer som finns kring utgivning av konsumentkrediter. Man strävar också efter tydliga villkor och priser vilket gör att du alltid får den effektiva räntan redovisad i samband med din låneansökan.

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Lån utan UC hos Monetti

Hos Monetti kan du enkelt låna alltifrån 2000kr till 20 000kr. När du ansöker om lån hos Monetti tas ingen UC vilket är uppskattat av många låntagare. Lånen hos Monetti räknas som högkostnadskrediter och har en nominell ränta på 39% (2019-03-01). Den effektiva räntan är betydligt högre och inkluderar avgifter så som administrationsavgift och uppläggningsavgift. Har du möjlighet att ta ett lån utan säkerhet med lägre ränta så rekommenderar vi dig att göra det. Hos Monetti erbjuder man i skrivande stund två olika typer av lån.

Monetti Flexilån

Med Monetti Flexilån innehar du en kontokredit med upp till 20 000kr i kreditgräns. Du kan när du vill göra uttag från ditt kreditkonto och du betalar självklart bara ränta på den del av krediten som du använder. Flexilånet har en fast månadsränta på 3,25 (eff.årsränta 53,2-70%) och du erbjuds flexibel återbetalning. Notera att Monetti tar ut en avgift om 50kr varje gång du gör ett uttag från ditt kreditkonto. Med ett flexilån kan du låna summor från 3000kr och Monetti tar ingen UC på dig i samband med ansökan.

Monettilån

Det andra lånet som Monetti erbjuder är Monettilånet. Detta är ett renodlat smslån med en återbetalningstid på upp till 12 månader. I samband med ansökan får du se tydliga priser och räntor som är knutna till lånet. Du kan låna från 2000kr upp till 20 000kr och får besked direkt på skärmen. Inte heller när du ansöker om detta lån tar Monetti någon UC. Istället inhämtas kreditupplysningen från Bisnode vilket gör att enbart andra långivare som använder sig av Bisnode kan se din förfrågan hos Monetti. Utöver den nominella räntan som är knuten till Monettilånet så betalar du även en uppläggningsavgift och månatliga administrationsavgifter. Beroende på vilken summa du lånar har du en återbetalningstid på mellan en månad och ett år.

Representativt exempel: Kontokredit med nominell bunden ränta 39%, uppläggningsavgift 350 kr, uttagsavgift 50 kr och administrationsavgift 15 kr. Lägsta månadsbelopp 250 kr. Prisexempel: Vid utnyttjad kredit på 15 000 kr i 12 månader, totalt att återbetala 21 032 kr (1 752 kr per månad). Effektiv årsränta: 53,2%.

Ansök om ett lån via telefon, dator eller sms

Det kan knappast vara smidigare att låna pengar utan säkerhet hos Monetti. Här erbjuder man dig att ansöka om ett lån via både internet, sms och telefon. Snabbast går det att ansöka via sms men då måste du vara kund hos Monetti sedan tidigare. För att ansöka om lån besöker du företags hemsida där du först och främst väljer om du vill ha en kontokredit eller ett smslån. Därefter får du fylla i en låneansökan där du väljer hur mycket du vill låna samt hur lång återbetalningstid du vill. Beroende på vilken summa du ansöker om kan återbetalningstiden redan vara bestämd. När du valt summa och löptid på lånet får du ange ditt personnummer och ditt mobilnummer. Har du fått en kampanjkod så skriver du in denna nu. Därefter accepterar du villkoren och ansöker om lånet.

Monetti kommer nu att inhämta en kreditupplysning om dig. Denna upplysning ligger som underlag till bedömningen om man ska bevilja dig ett lån eller inte. Du får sedan besked om beslutet direkt på skärmen. Därefter kan du signera lånehandlingarna med ditt BankID och pengarna betalas ut till ditt konto. Du som är tidigare kund hos Monetti och vill göra en låneansökan via sms skriver "Monetti" följt av summan du vill låna samt löptid på 1, 6 eller 12 månader och skickar detta till 71616. Sms:et kan exempelvis se ut såhär "Monetti 3000 1".

Monettis utbetalningstider

Med smslån från Monetti kan du alltid räkna med att få dina lånepengar snabbt utbetalda till ditt konto. För att få in pengarna på ditt konto samma dag som ansökan görs bör du besöka Monetti innan klockan 13:00. Hinner du detta så kommer överföringen till ditt konto att ske direkt och du har pengarna 2-4 timmar senare. Om du istället gör din ansökan under eftermiddagen så når pengarna ditt konto först nästföljande bankdag. Det förekommer vissa undantag och kunder hos Nordea behöver exempelvis ansöka innan klockan 10:30 för att få lånet utbetalt samma dag. Notera att Monetti enbart betalar ut lån under vardagar. Du kan däremot ansöka om lån även under helgen men kommer då först att ha tillgång till summan under måndagen.

Företagets kundtjänst är öppen under vardagar mellan 08:00 och 18:00. Besöker du Monetti under en lördag så kommer supportagenter att finnas på plats mellan 10:00 och 1500. Under söndagar samt andra röda dagar är det öppettider mellan 10:00 och 15:00 som gäller. Du kan kontakta Monettis kundtjänst via antingen email eller telefon.

Villkor för att bli kund hos Monetti

Monetti är ganska liberala i sin utlåning och ett tecken på detta är att du med betalningsanmärkningar kan ansöka om lån här. Monetti accepterar upp till tio betalningsanmärkningar. Du får dock inte ha något skuldsaldo hos Kronofogden. För att få ett lån beviljad hos denna långivare måste du även vara 18 år fyllda och vara folkbokförd i Sverige. Därtill behöver du ha en deklarerad inkomst. Hur stor den taxerade årsinkomsten måste vara anger man inte på företagets hemsida.

Det är viktigt att du är sanningsenlig när du lämnar dina personliga uppgifter till Monetti. Företaget kontrollerar nämligen dessa emot det register som Bisnode erbjuder i sin kreditupplysning om dig. I vissa fall kan Monetti neka dig lån trots att du uppfyller företagets grundkrav. Detta då man inte vill bidra till att du ska hamna i en negativ ekonomisk spiral. Om du tycker du blivit felaktigt behandlad eller anser att dina uppgifter i kreditupplysningen inte stämmer så kan du ta kontakt med Monettis kundtjänst.