Nordea

Nordea Nordea ingår i en av Nordens största finanskoncerner och banken har funnits i över 200 år. Idag kan kunder i tjugo olika länder ta del av de banktjänster som Nordea erbjuder. Banken finns listad på börsen både i Stockholm, Köpenhamn och Helsingfors. Länge hade Nordea huvudkontor i Sverige men 2018 flyttades detta till Finland. Detta efter en VDn Casper Von Koskull och bankens styrelsemedlemmar tröttnat på Sveriges oförutsedda avgifter och skatter. Istället ville Nordea konkurrera på samma villkor som resterande europeiska banker. Detta blev genom en flytt till Finland möjlig då detta land innehar Euro samt är med i bankunionen. Kunderna i banken härrör främst från Sverige, Finland, Norge och Danmark och Nordea är en av få banker i vår del av världen som innehar ett kreditbetyg AA.

Nordea erbjuder alla banktjänster som krävs för att hantera sin privatekonomi. Här finns bra möjligheter att både spara pengar, låna pengar samt sköta vardagliga transaktioner. Därtill är man även en populär bank hos företagare som bland annat kan få hjälp med finansiering via företagslån samt få rådgivning gällande företagets ekonomi. En annan framgångsrik avdelning hos Nordea är Private Banking där man erbjuder stöd och kapitalförvaltning till bankens mest förmögna kunder. Dessa kunder får hos Nordea en personlig rådgivare, hjälp med juridiska frågor samt investeringsråd och unika helhetslösningar.

Spara pengar hos Nordea

Nordea sparkonton Om du bestämt dig för att öppna ett sparande så är Nordea ett bra val att göra detta hos. Banken erbjuder flertalet traditionella sparkonton där dina pengar kan växa tryggt och säkert. Men man erbjuder även andra alternativ till sparande via bland annat investeringssparkonton, kapitalförsäkringar och aktiehandelstjänster. Hos Nordea har du även möjlighet att spara i olika typer av fonder så som aktiefonder, blandfonder och räntefonder. Banken har även sina egna fonder så som de populära Stratega fonderna. Utöver det kan kunder hos Nordea investera genom strukturerade placeringar och börshandlade placeringar. För dig som inte är särskilt riskbenägen kanske något av nedanstående sparkonton kan vara ett bra alternativ.

Förmånskonto

Med Nordeas förmånskonto kan du spara tryggt och säkert med ett bestämt sparmål. Du sköter kontot och dessa transaktioner direkt via internet- eller mobilbanken och får på så sätt alltid en bra överblick över ditt sparande. Förmånskontot ger dig fria uttag vilket gör att du kan komma åt pengarna om du skulle få behov av likviditet. Du väljer själv om du vill sätta in ett större belopp på en gång eller göra månatliga överföringar för att nå dina sparmål. Nordeas förmånskonto är inte kopplat till någon bindningstid och har inte heller några andra begränsningar i övrigt. I och med att kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin är du alltid garanterad upp till 950 000kr tillbaks av dina sparpengar om banken går i konkurs. Räntan på detta sparkonto är för närvarande 0,0% (2019-04-08).

Fastränteplacering

För dig som vill vara förutseende passar Nordeas fastränteplacering bra. Genom att spara i detta konto vet du redan från start vilken ränta du kommer att få. Dock binder du ditt kapital och har därmed inte rätt till fria uttag. Hur lång bindningstid kontot ska ha väljer du själv och du kan välja att binda pengarna i mellan sex månader och tre år. Ränta varierar beroende på vald bindningstid men för närvarande kan du få mellan 0,15-0,40% sparränta på dina pengar i fastränteplacering (2019-04-08). Behöver du trots allt ta ut pengarna innan bindningstiden löpt ut så kan du göra ett uttag mot en avgift. Du måste då ta ut hela ditt kapital. En fastränteplacering passar dig som har ett kapital på minst 10 000kr.

Placeringsfördelaren

Detta är mer en tjänst än ett sparkonto men du kan använda dig av placeringsfördelaren om du redan nått ditt sparmål. Du sätter helt enkelt en buffertnivå och alla pengar över denna gräns för placeringsfördelaren över till ett långsiktigt sparande. Sparandet kan exempelvis ske i fonder med god avkastning. Hur ofta placeringsfördelaren går in och läser av ditt konto väljer du själv. Du kan exempelvis låta tjänsten utföra en scanning varje månad. Finns det inga extrapengar att placera görs ingenting just den månaden.

Xtraspar

Det här alternativet passar dig som ofta gör inköp med kort. Xtraspar är nämligen en e-sparbössa som tillåter dig spara varje gång du gör av med pengar. Du ställer själv in en nivå som passar dina förutsättningar sedan kommer Xtraspar att föra över en summa till ditt sparkonto varje gång du använder ditt kort. Välj mellan att avrunda ett belopp och spara summan som blir över eller att spara ett fast belopp. Därtill kan du själv sätta begränsningar på hur många dragningar samt hur stort belopp som får dras varje dag. Du skaffar dig ett Xtraspar direkt i internetbanken där du även väljer vilket konto som pengarna ska dras ifrån.

Fler sparinstitut
0.50% - 0.50%
0.70% - 0.70%
0.85% - 0.85%

Låna pengar hos Nordea

Nordea erbjuder även många möjligheter för den kund som är i behov av att låna pengar. Hos banken kan du ta flera olika typer av lån så som bolån, privatlån utan säkerhet, medlemslån och billån. Nordea sätter alltid din säkerhet i första hand och lånar därmed inte ut mer pengar än du har råd att betala tillbaks. Detta innebär även att man alltid inhämtar en kreditupplysning om den kund man ska låna ut pengar till. Enbart kunder som klarar en sedvanlig kreditprövning beviljas lån hos denna bank. Nedan kan du läsa mer om de lån som just nu erbjuds till privatpersoner hos Nordea.

Privatlån - ett banklån utan säkerhet

Du som är i behov av pengar för att exempelvis renovera hemmet eller lösa befintliga krediter kan ansöka om ett privatlån. Detta är ett banklån utan säkerhet vilket innebär att banken inte tar någonting i pant för lånet. Du kan låna alltifrån 10 000kr upp till 350 000kr och kan återbetala lånet i upp till tolv år. Skulle du få möjlighet att lösa lånet innan återbetalningstiden gått ut så kan du göra detta helt utan avgifter. Man behöver inte vara kund hos banken för att ansöka om ett privatlån utan säkerhet.

Du ansöker enkelt om lånet direkt via Nordeas hemsida och du identifierar dig då med mobilt BankID. Blir du beviljad ett banklån utan säkerhet så kommer detta att betalas ut till ditt konto direkt. Är du medlem i ett fack så kan du istället välja att ta ett medlemslån för att komma ner i ränta. Räntan på Nordeas privatlån sätts individuellt men ligger idag i spannet 5,55-8,30% (2019-04-08). Notera att Nordea tar ut en uppläggningsavgift i samband med att lånet betalas ut.

Bolån

Nordea erbjuder även bolån och du kan med fördel flytta dina befintliga bolån till banken. Har du ännu inte köpt din drömbostad så kan du ansöka om ett lånelöfte direkt på bankens hemsida. Du får då ett förhandsbesked om hur mycket du får låna till din tilltänkta bostad. Lånelöftet hos Nordea är helt gratis och har en giltighetstid på sex månader.

När det gäller bolånen hos banken så sätts räntan på dessa individuellt utefter flera olika parametrar. Det handlar bland annat om dina ekonomiska förhållanden samt din återbetalningsförmåga. Men även på värdet av den bostad du tänkt att köpa. Du kan välja mellan rörlig ränta och bunden ränta och kan förvänta dig räntesatser på mellan 1,89-2,99% (2019-04-08). Du kan komma ner 0,10 procentenheter genom att ansöka om ett grönt bolån men då gäller det att bostaden du tänkt köpa är energieffektiv. Den minsta summan du kan ansöka om på ditt bolån är 100 000kr. Därtill får du bara låna max 85% av bostadens värde.

Byggnadskredit

Om du tänkt bygga ett hus så erbjuder Nordea en så kallad byggnadskredit. Detta är en bra lösning för dig att få finansiering under byggnadstiden. Medan du bygger och fakturorna för bygget trillar in använder du pengar från din byggnadskredit för att betala dessa. Du betalar bara ränta för det belopp du använder och när bygget är klart går krediten över till ett vanligt bolån. Du kommer då börja amortera på lånet vilket är något du inte gör medan du bygger. Byggnadskrediten är inte kopplad till någon uppläggningsavgift. Däremot tar Nordea ut en handläggningsavgift på 4000kr. Därutöver kommer du att få betala avgifter för värdering och besiktning. Är du intresserad av att ta en byggnadskredit hos Nordea så rekommenderar vi dig att kontakta banken så får du tala med en rådgivare.

Billån och fritidslån

Om du tänkt köpa en bil, en husbil, en MC, en båt eller något annat fordon så kan du ansöka om ett billån och fritidslån. Du kan du låna från 100 000kr och uppåt med ditt fordon som säkerhet. Lånet är i form av en avbetalningskredit som erbjuds från det helägda dotterbolaget Nordea Finans. För att bli beviljad ett billån och fritidslån måste du köpa fordonet av en handlare. Därtill måste du betala 20% av fordonets värde kontant eller med ett inbytesobjekt. När löptiden för avbetalningen är över får fordonet inte överstiga en viss ålder. Du som tänkt köpa ett fordon som kostar mindre än 125 000kr rekommenderas istället att ansöka om ett privatlån utan säkerhet.

Andra lånebanker och institut
4.99% - 22.99%
2.95% - 18.95%
2.95% - 27.00%

Utbud av bankkort och betal- och kreditkort hos Nordea

Bankkort och betal- och kreditkort Nordea Nordea erbjuder alla möjliga typer av kort till sina kunder. Det handlar dels om bankkort som är kopplade direkt till ditt bankkonto och som inte har någon kreditfunktion. Ett av Nordeas bankkort är dessutom framtaget specifikt för ungdomar upp till 16 år. Sedan har man även betal- och kreditkort där du handlar först och betalar vid ett senare tillfälle. Korten är kopplade till ränta men denna utgår enbart om man inte håller sig inom den räntefria perioden om 55 dagar. Vidare erbjuder Nordea även exklusiva kort för de kunder som ingår i bankens Private Banking klientel. Dessa kort är kopplade till unika förmåner och extra stor handlingsfrihet.

Nordea Debit

Detta bankkort är av typen VISA och det kort som flest kunder hos Nordea innehar. Kortet täcker de mest vardagliga behoven och fungerar både för köp och för uttag. Köpen och uttagen som sker med Nordea Debit dras från ditt privatkonto och alla transaktioner kan följas upp i internetbanken och mobilbanken. Nordea Debit har så kallad blipp funktion vilket gör att du kan sköta kontaktlösa betalningar med kortet. Därtill kan du koppla ditt bankkort till Google Pay, Samsung Pay och Apple Pay. Har du ett Nordea Debit får du även en kompletterande reseförsäkring som går igång när du betalar minst 75% av din resa med kortet.

Nordea Electron

Nordea Electron är ett bankkort anpassar för ungdomar. Kortet är från VISA och är direkt kopplat till ungdomens bankkonto. Varje gång ett köp görs med kortet dras pengarna från detta konto. Nordea Electron är gratis för alla ungdomar under 18 år. Föräldrar kan välja att sätta beloppsgränser på både uttag och köp med kortet. Risken att kontot ska övertrasseras är liten då kortet är ett onlinekort som innebär att beloppet hela tiden kontrolleras mot saldot på kontot. Ungdomskortet är utrustat med blipp funktion för kontaktlösa betalningar.

Nordea Credit

Nordea Credit är Nordeas vanligaste kreditkort och kortet kan kopplas till en kreditgräns upp till 50 000kr. Du handlar först och betalar sedan dina inköp via en månatlig faktura. Betalar du hela fakturan så tillkommer ingen ränta. Men du kan även välja att betala i en takt som passar dig och då får du räkna med en kreditränta på 12,55% (2019-04-08). Dock erbjuds samtliga kortinnehavare 55 räntefria dagar. Du som skaffar ett Nordea Credit kommer få betala en årsavgift på 320kr. När du betalar med kortet ingår smarta försäkringar och andra förmåner. Kortet kan även användas för att betala räkningar via tjänsten Betalo.

Nordea Gold

Nöjer du inte dig med ett Nordea Credit så kan Nordea Gold vara ett bra alternativ. Detta Mastercard kort ger dig en kompletterande reseförsäkring och ett kreditutrymme på upp till 100 000kr. Precis som tidigare kort så är Nordea Gold kopplat till 55 räntefria dagar. Du betalar antingen din månadsfaktura i fullo eller väljer att delbetala och får då betala kreditränta. Kortet kan kopplas till betalningsappar så som Samsung Pay, Apple Pay och Google Pay. Du kan dessutom koppla dig till Wrapp och få pengar tillbaks när du handlar med kortet. Utöver reseförsäkringen som medföljer ditt Nordea Gold så får du även tillgång till en leveransförsäkring och en allriskförsäkring. Nordea Gold har en årsavgift på 470kr.

Nordea Premium

Detta kort erbjuds du om du är premiumkund hos Nordea. Nordea Premium ger dig förmåner så som omfattande försäkringar men även lounge access till olika flygplatser världen över. Du får därtill ersättning för läkar- och sjukhusvård när du är ute och reser och blir sjuk. Du kan koppla till Nordea Premium till alla smarta tjänster och genomföra köp via både mobilen och din smartklocka. Nordea erbjuder dig alltid 55 räntefria dagar och du får månatligen en faktura på allt du handlat för med kortet. Kortet kostar 600kr per år men du kan alltid beställa extrakort helt utan kostnad.

Private Banking-kort

Hos Nordea finns det även två unika Private Banking-kort. Dessa kort är enbart tillgängliga för dig som är Private Banking kund hos banken. Korten går under namnen Nordea Platinum och Nordea Black och är laddade med unika förmåner. Det handlar bland annat om förmåner så som fri lounge access på flygplatser, concierge service och rabatt på flyg, hotell och drivmedel. Dessutom kan du få ett anpassat kreditutrymme som passar din levnadssituation. Korten är gratis för bankens Private Banking kunder och ingår därmed i det pris du betalar för din förmögenhetsförvaltning.

Skaffa ett kreditkort här

Nordea erbjuder försäkringar i samarbete med If

Vad många kanske inte vet är att man även kan teckna försäkringar hos denna bank. Nordea samarbetar med If vilket möjliggör att man kan ta fram riktigt bra försäkringserbjudanden. Som kund hos Nordea kan du dessutom få mängdrabatter och bättre villkor om du samlar dina försäkringar hos banken. Första året som du innehar en försäkring hos Nordea så får du 15% i rabatt på dina försäkringar. Väljer du dessutom att betala dina försäkringar via e-faktura eller autogiro så får du 10% rabatt. Vidare betalar Nordea ut pengar till ett självriskkonto för varje år du är fri från skador. Varje år får du även en genomgång över dina försäkringar för att säkerställa att du alltid kan känna dig trygg och säker. Hos Nordea hittar du alltifrån hemförsäkringar, djurförsäkringar, fordonsförsäkringar och personförsäkringar.

Personförsäkringar

Det finns en rad olika personförsäkringar att teckna hos Nordea. Det handlar bland annat om en livförsäkring som ger trygghet till din familj ifall du skulle gå bort. Därtill kan du teckna ett utgiftsskydd för att trygga ditt boende om du skulle bli arbetslös eller sjukskriven. Man erbjuder även specifika barnförsäkringar och gravidförsäkringar. Är du orolig för sjukdom eller olyckor så finns det en rad olika försäkringar för sådana situationer. Det handlar då om sjuk- och olycksfallsförsäkring, olycksfallsförsäkring och sjukvårdsförsäkring.

Hemförsäkringar

Nordea erbjuder även sina kunder att skydda sitt boende genom att försäkra hem och hus. Vilken försäkring som passar just dig beror på vilken typ av boende du har. Du kan välja mellan hemförsäkring, villaförsäkring, fritidshusförsäkring, utgiftsskydd och "Bo Kvar". Den sistnämnda försäkringen innebär att du och din familj kan bo kvar i er bostad även om sjukdom, inkomstbortfall eller dödsfall inträffar. Försäkringen består av flera olika skydd både för dig och din familj. Är du osäker på vilken hemförsäkring som passar just dig och din situation kan du med fördel ta kontakt med Nordeas rådgivare.

Fordonsförsäkringar

Hos Nordea kan du via If Skadeförsäkringar teckna en hel rad olika fordonsförsäkringar. Detta för att både skydda ditt fordon, andra och dig själv. Utbudet av fordonsförsäkringar är stort och gäller fordon i både vatten och på land. Bland de fordonsförsäkringar du kan välja mellan hos Nordea återfinns bilförsäkring, båtförsäkring, motorcykelförsäkring, mopedförsäkring, försäkring för släpvagn, husvagnsförsäkring, husbilsförsäkring samt försäkring för lätt lastbil. Även du som har en snöskoter eller ATV kan teckna en försäkring som gäller året om oavsett om du använder den eller inte.

Djurförsäkringar

Slutligen kan du även försäkra ditt husdjur hos Nordea. Banken erbjuder specifika försäkringar för både katt, hund och häst. Inom varje område finns det dessutom flera olika alternativ att välja mellan. Du väljer alltid själv vilken omfattning som din djurförsäkring hos Nordea ska ha.