Akta dig för bensinkortsbluff – falska mejl i omlopp

Har du fått mejl från OKQ8 med information att ”de har noterat någon ovanlig aktivitet på kontot”? Då kan det vara ett av de bluffmejl som florerar nu.

I mejlet skriver bedragarna att man har noterat en ovanlig aktivitet på kreditkortet som är kopplat till kundens OKQ8 konto och att man därför valt att avbryta kundens Visa-kreditkort. För att återställa det igen uppmans kunden klicka på en länk för att bekräfta en del information.

Då det inte är ett mejl som kommer från OKQ8, utan ett så kallat phishingmejl, kan även personer som inte är kunder hos företaget ha fått mejlet. OKQ8 varnar nu för bluffen, skriver Expressen.

Detta är inte det enda företag som har drabbats av falsk e-post till sina kunder. För att som privatperson skydda dig, bör du alltid vara misstänksam mot avsändare som du inte känner igen, speciellt om du uppmanas klicka på länkar. Använd antivirusprogram och brandvägg, samt se till att använda automatisk uppdatering i datorns operativsystem för att få de senaste programmen. Ibland kan språkuppbyggnaden vara märklig, då översättningsprogram kan ha använts. Så tänk till en extra gång innan du lämnar ut känslig information via nätet.