Alliansen presenterade skuggbudgeten

I dag presenterade alliansen sin budgetmotion som innehöll reformer för 10 miljarder kronor. Även SD presenterade sin budget, där tyngdpunkten låg på att minska invandringen.

I Alliansens budgetmotion presenterades förslag för skola, jobb och bättre företagande. Moderaternas gruppledare Anna Kinberg sade vid pressträffen att utrymmet för reformerna är värda 10 miljarder kronor, vilket hon jämförde med regeringens förslag på 25 miljarder kronor. Hon framhöll att hushållens konsumtion är viktig för hur svensk ekonomi utvecklas och vill inte strama åt för mycket. Bland annat vill partierna att 4,7 miljoner kronor ska satsas på skola, att bygget av Förbifart Stockholm påbörjas och att Bromma Flygplats bevaras.

I SD:s egen budget ville man minska invandringen med 90 procent, för att spara 187 miljarder kronor under mandatperioden enligt partiets beräkningar. 

Alliansen valde att lägga lika mycket som regeringen på integration och migration. Sverigedemokraterna kan den 3 december lägga ned sina röster enligt praxis när deras egna budgetmotion har fallit och i så fall vinner regeringens budgetproposition. Väljer man att rösta på Alliansbudgeten, kan det leda till regeringskris. Sverigedemokraterna har meddelat att man ännu inte bestämt sig för hur man ska rösta.

Källa: di.se/TT