Amorteringskravet kan aktiveras vid en flytt av bolånet

Har du ett befintligt lån och flyttar lånet till en annan bank så ska det nya amorteringskravet inte gälla hos den nya banken, men så är inte alltid fallet. 

Amorteringskravet infördes som bekant i början av juli och ska gälla alla nya lån. Flyttar du lånet till en annan bank så ska kravet inte gälla enligt riktlinjerna från Finansinspektionen men en undersökning från Compricer visar att alla banker inte följer dessa riktlinjer.

Compricers undersökning visar att de två storbankerna SEB och Swedbank räknar flyttade lån till banken som nya lån och därmed gäller i regel amorteringskravet. De andra två storbankerna Nordea och Handelsbanken applicerar inte amorteringskravet på flyttade bolån till banken, dock så har Nordea egna amorteringskrav som fortfarande gäller. Undersökningen visar också att de flesta mindre bankerna inte räkna flyttade lån som egna lån, även om de har egna krav på amortering.

Vill du flytta ditt bolån och få en bättre ränta så är det därmed fortfarande fritt fram så länge du kollar med banken du ska flytta till så att amorteringskravet aktiveras.

Jämför bolåneräntor här >