AP7 ned 20 miljarder

På bara två månader har den sjunde AP-fonden, AP7, förlorat 20 miljarder i värde. Ett resultat av att fonden ska ta större risker framöver.

Ett beslut på politiskt nivå, i ett samarbete mellan partierna i regeringen samt socialdemokraterna, om att premiepensionsfonden AP7 ska ta större risker har fått förödande konsekvenser de senaste två månaderna.

Totalt har 20 miljarder försvunnit, vilket var cirka en femte del av fondens värde.Tanken är dock att fonden ska stiga kraftigt vid en uppgång, men när tiderna är sämre så sjunker den kraftigt.

Enligt Richard Gröttheim, VD för den sjunde AP-fonden, så är det ingen panik. Man har en långsiktig strategi på cirka 30-40 år. Men om man kollar på värdeutvecklingen de senaste elva åren så ligger AP7-fonden på minus sju procent.

AP7 är den premiepensionsfonden där man ta den största risken och ofta är det småsparare som väljer fonden i tron om en bättre pension, eftersom den har en bättre avkastning. Men man får också räkna med att man tar ett stort risktagande när man väljer denna fond och det finns alltid en riska att fonden går med förlust.

Källa: dn.se