Årets julklapp – elcykel

Igår presenterades årets julklapp. Den här gången föll valet på Elcykeln. Förra året såldes inte mindre än 45.000 elcyklar vilket var en ökning med 50% och i år spås antalet uppgå i 50.000. Vem vet, kanske gör den ärofyllda titeln att det säljs ännu fler.

Inte nog med att Elcykeln ökar i populäritet. Det ligger helt rätt i tiden att köpa en i julklapp. Under 2018-2020 avsätter regeringen 350 miljoner kronor per år som ska användas till en premie för privatpersoners inköp av elcykel, elmoped eller elmotorcykel. Premien täcker en fjärdedel av priset upp till 10.000 kronor.

Retroaktiv ersättning

Vänta nu inte med att köpa en elcykel till efter nyår. Möjligheten att ta del av premien omfattar elfordon som köps från den 20 september i år. Så redan nu är det läge att slå till, se bara till att spara ditt kvitto .
Klas Elm, vd för paraplyorganisationen Svensk Cykling,  är nöjd med beslutet som bidrar till en bättre trafikmiljö och hälsa. Han anser att en premie är bästa sättet att få folk att övergå till ett mer aktivt transportslag.

Årets julklapp

Fördelar med elcykel

  • Värna om miljön
  • Hälsosamt
  • Billigare än bil
  • Slipp bilköer
  • Mindre problem med att hitta parkering

Med en elcykel tar du dig lätt fram samtidigt som du rör på kroppen. Det är en låg laddningskostnad i förhållande till den sträcka du tar dig. Vanliga elcyklar behöver, till skillnad mot mopeder, ingen trafikförsäkring. Servicen ligger på ungefär samma kostnad som en vanlig cykel och batteriet behöver bytas ca. var tredje år (det skiljer sig såklart mellan modeller, skötsel och användning).

Källa:
Aftonbladet
Svensk cykling