Att pruta på boräntan kan bli kostsamt

Boräntedebatten är, som alla vet, i full gång och numera är det mer en regel än ett undantag att man prutar på boräntan. Men detta blir kostsamt för bankerna och kan bli för dig som kund, i längden.

Man pratar oftast om det positiva delarna med att pruta på räntan och hur man gör och vilka knep man kan ta till. Alla vill ju spara in så mycket som möjligt, inget konstigt med det, men det kan få konsekvenser för din plånbok.Och då gäller det att tänka långsiktigt och inte bara kortsiktigt.

Att du får en längre boränta innebär i princip att banken inte tjänar lika mycket pengar och när intäkterna tryter så måste de kompensera. Därmed går de flesta bankerna med på en lägre boränta, på någras villkor. Det kan vara att du ska spara X antal tusen i månaden hos banken eller att du flytta ditt pensionssparande till banken.

Men om samma bank tar ut högre avgifter för sina fonder eller ger lägre ränta på ditt sparande. På kort sikt låter detta som något som inte har någon större betydelse. Men en sparränta som är 2,00 % och kan innebära ett inkomstbortfall tiotusentals kronor, eller till och med hundratusentals kronor, eller mer. Helt beroende på hur mycket du sparar varje månad.

Därmed bör man vara försiktig med vad man kan lova och räkna på vad man kan lova och inte lova inför sitt möte med banken. Att vara försiktig, helt enkelt, och alltid ha ett långsiktigt tänk.

Aktuella boräntor >