Bankerna jublar till den nya lagen om kortavgifter

Efter att den nya lagen om bankkortsavgifter införts som nu reglerar alla handlare att ta ut extra avgifter för människor som skall handla på kort för mindre belopp kan nu bankerna skratta hela vägen…till just banken. De stora förlorarna i den nya lagstiftningen blir de små affärer och handlare som är beroende av sina kortautomater men som egentligen inte har råd att erbjuda köp med betal- eller kreditkort.

Bankerna tar idag betalt för alla privatpersoner och företag som har kreditkort knutna till sig, de tar betalt för att affärer och handlare skall kunna erbjuda betalning med kort och de tar betalt för varje transaktion som görs med ett kort. Tre inkomstkällor som ger extrainkomster på fler miljarder årligen. Samtidigt arbetar också samhället och bankerna för att det skall bli mindre kontanter i rullning och att det mesta skall ske med digitala betalningslösningar. Någonstans brister logiken.

Att straffa handlare och konsumenter för ett säkrare samhälle där de stora vinnarna är bankerna är helt absurt. Vill man driva igenom ett nytt sätt att tänka när det gäller kontanter och betalningslösningar så måste man på något sätt gynna användarna. Precis som med den totala felsatsningen med att erbjuda E85 som bränsle till ett lägre pris för att människor skulle bli mer miljömedvetna, men där priset på bränslet nästan når samma nivåer som bensinen, är helt galet fel. Här väljer människor miljöbilar för att ta del av skattereduktionen, inte för att bränslet är billigt. Något liknanade skulle behövas i kortdebatten där man istället då skulle satsa på att ta bort kortavgifterna för privatpersoner och transaktionskostnaden för handlaren och istället ha endast en fast avgift för att erbjuda kort som betalning.