Bankernas bolånemarginaler är fortsatt höga

Finansinspektionen, FI, släppte i dagarna en rapport som visar att storbankernas marginaler blir allt större på bolån.

Bankerna tjänar allt mer på svenskarnas bolån, det visar Finansinspektionen senaste kvartalsrapport över bankernas bruttomarginaler. För den som undrar vad bruttomarginalen innebär så citerar vi FI ”bankernas faktiska utlåningsränta minus deras finansieringskostnad”.

Den genomsnittliga bruttomarginalen för mars låg på 1,72 procent, vilket är ett stort hopp från fjolårets marginal på 1,48 procent. Det ska dock nämnas att bruttomarginalen för mars var något lägre än i både januari och februari, då marginalen var 1,74 respektive 1,73 procent. Men att marginalen är fortfarande på en hög nivå.

Finansinspektionen har en tydlig graf över hur bankernas bruttomarginaler har ökat de senaste åren och det går inte säga något annat än att den pekar spikrakt uppåt.

(grafen nedan är hämtad direkt från fi.se)

Bankernas marginaler pekar uppåt

SBAB är en av bankerna som går mot strömmen. Nyligen sänkte de sin listränta på de kortare lånen till 1,59 procent, vilket är avsevärt lägre än storbankerna. SBAB har ett samarbete med ICA Banken och IKANO Bank som också har sänkt sina bolåneräntor.

Här hittar du de senaste bolåneräntorna >