Bankernas bolåneränta är ofta förhandlingsbar

I takt med att reporäntan ökar, höjer bankerna räntan på ditt bolån. Det kan löna sig att förhandla med din bank, för att få ned räntan på ditt bolån. Nyckeln är att jämföra bolåneräntan för olika banker och vara påläst inför förhandlingen.

Enligt Camilla Bratt, som är informationsansvarig på Konsumenternas bank- och försäkringsbyrå, är det fördelaktigt på längre sikt att byta bank, om den andra banken har bättre villkor. Att alltid stanna i samma bank under en längre tid ger dig inga fördelar.

Så förbereder du dig inför förhandlingen

Idag har bankerna överlag en bolåneränta som överstiger dagens reporänta, som ligger på 1,25 procent, med 2 procent. Om du är missnöjd med din bolåneränta kan du förhandla med din bank om att få ner räntan. Inför förhandlingen bör du jämföra vad andra banker har för bolåneränta och påpeka att dessa banker ha en mer fördelaktig ränta.

Var förberedd och var konkret med vad för fördelar de andra bankerna kan ge dig. Men det kan även vara bra att visa sig flexibel som att du kan tänka dig att exempelvis starta ett sparkonto i banken. Bankerna vill ofta ha kunder som använder många av deras tjänster och visa att du är en bra kund som banken vill behålla.

Du som kund sitter vid rodret

Att byta bank är idag inte speciellt komplicerat samt kostnadsfritt, i de flesta fall. Det ger dig som kund en fördel gentemot banken. Idag finns det många banker på marknaden, så konkurrensen är hård och om fler sätter press på bankerna så hårdnar konkurrensen ytterligare.

Att förhandla med din bank om bolåneräntan ger dig inga nackdelar, så det kan vara värt ett försök. Men kom ihåg att det är viktigt att visa för banken att de vill behålla dig som kund och att andra banker ger dig bättre villkor.