Barnkängorna som klarar vinterslasket

Tre viktiga komponenter är det som krävs för att barnens kängor ska klara sig igenom vintern; varma, vattentäta och ha en bra andningsförmåga. Testfaktas senaste test visar att det är få skor som klarar allt, men att det finns några stycken.

Hösten har slagit till ordentligt och att investera i rätt kängor till barnen innan vintern är här en god idé. Kyla, snö och regn ställer krav på skorna och barn är ofta utomhus mer än vad vuxna är. Testfakta har därför låtit testa åtta par vinterskor för barn för att ta reda på vilka som håller barnen varma och torra om fötterna. I laboratoriet har en rad olika tester gjorts mot skorna. Bland annat får skorna gå 200 000 steg i vatten, gå igenom ett test där den värmeisolerande förmågan sätts på prov och test som visar hur bra de andas och torkar upp. Även ytmaterialen har testats för att se om skorna innehåller några miljö- och hälsofarliga ämnen.

Resultaten visade att hälften av skorna misslyckades på någon av punkterna. Skor från Din Sko och Skopunkten klarade sig igenom vattentesten, men däremot så andades inte dessa skorna särskilt bra. Vilket gjorde att dessa skor tog väldigt lång tid på sig att torka ut. Kai Tinschert, som är testledare på PFI där testen har genomförts, menar att om skor andas för dåligt så kommer de bli varmt och blött i skorna förr eller senare.

Det som var mest förvånande i testet var resultatet för Ecco-skorna; de läckte in vatten efter 48 500 steg vilket skulle motverka ca 12 timmars användning. Men i testet så fanns det även skor som klarade alla utmaningarna. Bäst var skorna från Superfit, som följdes av skorna från Viking. De skorna hade mycket bra vattentäthet, värmde bra och andades. Ingen av skorna innehöll något av de miljö- och hälsofarliga ämnen som söktes efter.

Källa: testfakta.se  

Läs mer om testet här!