Bästa sättet att spara pengar långsiktigt

Den som spar hen har. Att spara pengar långsiktigt är något som vi alla har nytta av att göra. Det kan vara att spara pengar regelbundet för att så småningom få en bättre pension. Eller så kanske du vill spara på lång sikt så att dina barn eller barnbarn kan få del av pengarna en vacker dag. Många väljer att spara pengar för att bygga upp ett kapital att ha som trygghet ”någon gång i framtiden”. Oavsett om du har ett mål med ditt sparande eller inte gör du klokt i att lägga upp ett långsiktigt sparande.

Så kan du spara pengar långsiktigt

Nyckeln till framgång om du vill spara pengar långsiktigt är att spara regelbundet och att inte ge upp. Detta är något som gäller oavsett hur du spar dina pengar, exempelvis i aktier eller fonder. Det är också fördelaktigt att komma i gång med sitt sparande så tidigt som möjligt – men kom ihåg att det aldrig är för sent att börja!

Lägger du undan en del av lönen varje månad får du en bra rutin på ditt sparande. Dessutom gör det inte så mycket om börsen störtdyker (vilket den gör ibland). Då fortsätter du bara att spara så får du vara med om hela den sköna uppgången när börsen vänder igen.

Tips – Skaffa dig en sparbuffert också. Det är ett bankkonto med medel som du kan använda för oförutsedda utgifter. Har du en buffert slipper du ta lån och du behöver aldrig nagga av ditt långsiktiga sparande.

Då så ska vi titta på olika sätt att spara pengar långsiktigt.

spara langsiktigt

Spara i aktier

Aktier är enligt många det absolut bästa sättet att spara pengar långsiktigt. Börsen har historiskt sett ökat någonstans mellan 8 och 12 procent per år i snitt. Genom något som kallas för ränta på ränta-effekten blir resultatet av denna utveckling minst sagt imponerande på lång sikt.

Låt oss anta att du har 10 000 kronor idag och sedan sparar 1 000 kronor per månad i aktier i 30 år till en genomsnittlig avkastning om 8 procent per år. Med detta långsiktiga sparande har du i slutänden sparat ihop över 1,5 miljoner kronor! Av detta är det endast 360 000 som kommer från själva sparandet – resten är tack vare den goda utvecklingen i aktierna.

Självklart innebär det en risk att spara i aktier också. Vissa år kan börsen sjunka med 10, 20 eller till och med 30 procent eller mer. Därför är det extra viktigt att spara långsiktigt när du har aktier. Passa gärna på att köpa lite extra när det är ”rea” på börsen!

En populär strategi för att spara i aktier är att köpa utdelningsaktier. Satsa på att bygga en portfölj med minst tio stabila utdelningsaktier som brukar höja utdelningen med jämna mellanrum. När du får utdelningen på ditt konto köper du mer aktier för pengarna.

Spara i fonder

Känner du dig osäker på aktier är att spara i fonder ett smart alternativ för att bygga upp ett starkt långsiktigt sparkapital. Det finns bland annat aktiefonder, blandfonder och räntefonder / obligationer. För att spara pengar långsiktigt är alltid aktiefonder bäst.

Fonder har olika inriktning, exempelvis Sverige, Global, Europa eller USA. Varje aktiefond innehåller alltid minst 16 olika aktier. Därför behöver du inte tänka så mycket på att diversifiera dina innehav, något som annars är mycket viktigt om du spar i aktier.

Det kan faktiskt räcka att köpa en bred Sverigefond och en globalfond. Spar du på riktigt lång sikt är det inte dumt att krydda med någon fond med tillväxtbolag i.

Använd en sparrobot

Vill du att ditt långsiktiga sparande ska gå helt på autopilot kan du i stället skaffa dig en sparrobot. Det är en tjänst för automatiskt sparande där du i princip bara behöver ange hur mycket du vill spara varje månad och vilken risk du vill ta, alternativt vad du har för sparhorisont. Därefter spar sparroboten pengar åt dig långsiktigt, helt automatiskt via autogiro varje månad.

Det finns rena aktierobotar som investerar i aktier långsiktigt, men vanligast är fondrobotar. Vissa av dessa spar även pengar i alternativa investeringar som exempelvis råvaror.

Tips – Allt sparande handlar inte om hur du ska investera pengarna. Det är viktigt att kunna lägga undan så mycket som möjligt av lönen också. Här har du några bra spartips.

Annat att tänka på

Vi har gått igenom tre av de bästa sätten att spara pengar långsiktigt. Här är ytterligare några tips på hur du lyckas.

Skriv ner en strategi för ditt sparande

Det är smart att göra klart för sig hur du ska spara pengar. Skaffa en strategi. Det behöver inte vara konstigare än att du skriver två tre meningar om hur du ska spara pengar och vilka regler som gäller. Fördelen med en strategi är att den hjälper dig att hålla dig kvar vid din långsiktiga plan.

Om du till exempel spar pengar långsiktigt i aktier kan en strategi vara att ha en portfölj med minst 15 aktier från minst 5 olika branscher, att samtliga bolag ska ha utdelningar och vara stabila vinstdrivande företag.

Omfördela innehaven i portföljen

En bra strategi för ett långsiktigt sparande innehåller även några tankar om att omfördela aktierna. När du spar på lång sikt kommer vissa innehav att utvecklas starkare än andra. Detta gäller oavsett om du spar i aktier eller fonder.

Ta för vana att återställa fördelningen i portföljen en gång om året. Sälj av lite av de aktier och fonder som gått bäst och köp lite mer av dem som gått sämre. Då återställer du den fördelning som du bestämde i början.

Har du en sparrobot behöver du inte tänka på det där med ombalansering eftersom den sköter det jobbet åt dig.

Undvik panik och impulshandlingar

Din strategi för dit långsiktiga sparande ska helst också innehålla några ord om vad du ska göra ifall det går dåligt på börsen eller om det till och med blir börskrasch. Många säljer då sina aktier i panik. Tyvärr brukar de flesta småsparare förlora på att göra det eftersom de säljer för sent. Och försöker de sälja ”i tid” är det inte säkert att det blir någon egentlig krasch på börsen. Till råga på allt är de sena att hoppa på tåget igen när börsen börjar gå bättre så småningom.

För de allra flesta är det därför en mycket bättre strategi att fortsätta spara i ur och skur. När börsen dyker fortsätter du köpa aktier eller fonder. Gör du det kommer du nästan garanterat att kunna spara mycket pengar långsiktigt. Helt klart bäst metod enligt oss.