Bensinpriserna sjunker inför semestern

 

bensinpriset sjunker inför sommaren Vi är vana vid att bensinpriset brukar stiga lagom till semestern men i skrivande stund pekar kurvorna som styr priset nedåt. Häromdagen sänkte OKQ8 och Circle sin priser på 95 oktan med 10 öre per liter. Riktpriset stannade på 13.82:-

De flesta brukar väl slita sig i håret över att höjningen av bensinpriset  kommer som ett brev på posten så fort semestern närmar sig. Men i skrivande stund ser det faktiskt ut som om att höjningen kan komma att utebli denna sommaren. Ett par ledande bolag sänkte sina priser häromdagen.
-Trenden började redan förra året, men den har blivit ännu tydligare i år, säger Ulf Svahn, VD för Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet. Han tillägger att han under sina 40 år i branschen inte varit med om något liknande.

Därför sjunker bensinpriset

Sedan toppnoteringen 2012, då bensinpriset låg på över 15 kronor litern, har följande saker hänt:
1. Världsmarknadspriset på råolja har sjunkit – något som kan ha påverkats av att man utökat kunskaperna i att utvinna skifferolja från skifferfälten i Texas och North Dakota och genom förbättrad teknik lyckats pressa ned priserna.
2. Dollarn har gått ned – vilket i sin tur pressat priset.
3. Det internationella bensinpriset har minskat – från 551 dollar/ton till 525 dollar/ton.

Källa: Expressen/dinapengar