Betalar du dubbel skatt på ditt pensionssparande?

I och med årskiftet så har avdragsrätten på pensionssparande tagits bort men trots det är det många som fortfarande sparar i ett individuellt pensionssparande, IPS, och därmed dubbelsbeskattas.

Tidigare var det möjligt att göra ett avdrag om du sparade i ett IPS, i fjol var beloppet 1800 kronor och tidigare hela 12000 kronor, men sedan årsskiftet är det inte länge möjligt vilket innebär att insättningar i ett IPS dubbelbeskattas.

Trots att det inte längre går att göra avdrag för sitt pensionssparande så är det fortfarande nästan en halv miljon svenskar som fortfarande gör insättningar på ett IPS-konto, det rapporterar bland annat Dagens Industri om. Rekommendationen är att istället öppna ett investeringssparkonto och göra insättningar i en fond med en låg avgift, vilket är ett mycket bättre alternativ än att dina pengar ska dubbelbeskattas.

Pengarna i ISP dubbelbeskattas då du först betalar inkomskatt på din lön och sedan ytterligare en skatt när pengarna från ditt ISP-konto betalas ut. Fördelen med att ha pengarna i ett  investeringssparkonto är att du har mer frihet att använda pengarna och investera dem som du vill.

Källa: di.se