Billig julbelysning med LED-lampor

Svenska hushålll överskattar kostnaden för julbelysning. Med LED-lampor kan en genomsnittlig familj få ljus hela december för mindre än tre kronor.

Enligt Svensk Energi har varje hushåll i Sverige i genomsnitt två adventsstjärnor, tre ljusstakar ich en ljusslinga. Om man använder LED-lampor i dessa så blir kostnaden tre kronor för en månads förbrukning. Enligt Svensk Energis konsumentbarometer Elmätaren tror svenskarna att elkostnaden är mycket dyrare.

– Faktum är att det inte ens kostar tio öre att ha en adventsljusstake med LED-lampor tänd i en vecka. Det tror jag överraskar de flesta med tanke på att de tillfrågade, i genomsnitt, tror att det kostar hela tio kronor. Detta trots att många har julbelysning som helt eller delvis består av LED-lampor, säger Malin Thorsén, Svensk Energis projektledare för Ladda Sverige.

Hela 77 procent av de tillfrågade blev glada av julbelysningen och för dem som var äldre än 45 år var den elektriska adventsljusstaken julens största stämningshöjare. De under 45 år tyckte bäst om julgran och pepparkakor.

Som jämförelse med de fåtal kronor som julljusen kostar, så lägger en familj på fyra personer runt 6000 kronor på julmat och julklappar, enligt Svensk Energi.