Billiga grönsaker för tillfället

Efterfrågan på grönsaker har minska i och med Ehec-smitta, detta betyder att många leverantörer och grossister nu dumpar priser. Och i grönsaksdisken kan du nu hittar tomater till nästan halva priser, i jämförelse med hur det brukar se ut.

Ehec-smittan har sätt stora spår i den europeiska grönsaksmarknaden. Ryssland har ett import stopp på grönsaker och frukt och allt detta har lett till en minskad efterfråga på grönsaker i Europa.

Leverantörer vill nu bli av med grönsakerna innan de blir dålig och nu när efterfrågan har sjunkit drastiskt kan du nu hitta grönsaker till ett kraftigt reducerat pris, i din affär.

Man vet ännu inte vad som har orsakat utbrottet av Ehec-smittan. Hittills är det många drabbade som har fått sätta livet till och det kan dröja månader innan utbrottet lägger sig. Alla de som smittats har vistats i utvalda order eller områden i Tyskland. Vilket kan tyda på att det är en lokal företeelse. Men än så länga är det ingen som vet.

Så länge utbrottet är aktivt kan vi vänta oss en höjd beredskap hos många vilket göra att priset på grönsaker kommer att hålla i sig. Men detta skadar många producenter runt om i Europa och EU diskuterar nu huruvida bönder ska få pengar på grund av inkomstbortfall av allt för lättvindiga spekulationer kring smittkällan.

Matvaruaffärerna meddelar att de har minskat sina inköp av frukt från utlandet och att många grönsaker, så års, brukar köpas in från svenska bönder.