Billigare att flyga

Konkurrensen på flygresor är stenhård och i kölvattnet av lågprisbolagens pressade priser så har vissa rutter blivit rejält mycket billigare, uppemot 61 procent billigare.

Dagens Industri har tagit del av resesajten Travelmarkets flygprisindex och kan konstatera att priserna har sjunkit rejält på vissa rutter från Köpenhamn, Stockholm och Göteborg.

I sin jämförelse så har man mätt hur priserna för en tur och retur-resa som är bokad under vecka 23 har förändrats under ett års tid. I jämförelsen så kan man konstatera att priset på en resa från Köpenhamn till Peking, i Kina, har minskat med hela 61 procent. Från samma avgång till Mexico City, Rom eller Paris så har priset minskat med mellan 40-49 procent. Från Stockholm så är en resa till Wien hela 44 procent billigare, vilket är den största prisskillnaden från Stockholm i jämförelsen.

Den stora prisskillnaden beror till största delen på den allt mer konkurrensutsatta marknaden med fler rutter och med lågprisbolag, som exempelvis Ryan Air, som pressar priserna.