Black Friday

Med endast några dagar kvar till årets största shoppinghändelse - Black Friday – kan det vara bra att förbereda sig lite. Vi har i den här artikeln sammanställt en del tips inför denna smått hysteriska shoppinghelg. Men varför säger vi helg om en enda dag? Var har Black Friday sitt ursprung. Läs vidare så ska vi förklara.

Det här är Black Friday

Black Friday härstammar från USA och infaller dagen efter Thanksgiving. Här går startskottet för julhandeln och erbjudandena haglar både online och i fysiska butiker. Det är årets största shoppingdag i USA och omsätter hundratals miljarder. Skolorna, och de flesta arbetsplatser, är stängda så att amerikanarna har fyra dagars sammanhängande ledighet där de bland annat kan ägna sig åt shopping.

Sveriges medverkan

I Sverige provade några butiker på att ha Black Friday-erbjudanden under 2013 och under 2014 hakade fler handlare på och sökningarna på ordet Black Friday på nätet hade ökat med över 100%.På bara ett par år har Black Friday på många håll utökats till ”Black Weekend”. Butikerna har alltså valt att förlänga sina erbjudanden så att de gäller hela helgen I år kan man även se företag annonsera om ”Black Week”. En del har nya erbjudanden varje dag fram till fredagen medan andra kör en procentsats på hela sortimentet.

Så maxar du din shopping på Black Friday

Förbered dig för Black Friday

Under en sådan här shoppinghelg är det lätt hänt att man skenar iväg och köper mer än vad man både behöver och har råd med. Här följer några råd

Budget
Många får lön denna dag och då är det lätt hänt att man känner att det finns utrymme för att shoppa lite extra. Risken finns att man sitter med ett tomt konto en vecka innan nästa lön alternativt att man nappat på något erbjudande om att ”köpa nu och betala i februari”.
Gå igenom din ekonomi och sätt en budget för hur mycket du får spendera under Black Friday

Inköpslista
Gå igenom önskelistor och de egna behoven och skriv en inköpslista. Med all rea på nätet blir det lätt många impulsköp som resulterar i att det kanske inte blir så billigt som du tänkt dig i slutänden.

Research
Kolla runt lite på nätet för att skaffa dig en bild av vad produkterna du önskar ligger i för prisklass. Använd dig gärna av jämförelsesajter som Pricerunner och Prisjakt. På många sidor kan man även sätta bevakning av olika produkter.
Anmäl dig till nyhetsbrev och följ dina favoritbutiker på sociala medier för att ta del av alla erbjudanden.

Var redo
En del butiker börjar sina reor redan vid midnatt. En del släpper ett eller flera nya erbjudanden varje timme. CDON.com är en sådan sida. De kommer dessutom att livesända på hemsidan under Black Friday. Passa på att se över din dator så att den är snabb inför shoppingen.

Black Friday

Kolla upp villkor
Glöm inte att kolla vad som gäller med returer och byten på dina varor. Se också till att surfa och handla på säkra sidor.