Blev julshoppingen dyrare än tänkt?

Så är i jultider med när alla har mycket utgifter kan det vara läge att se över sina kostnader. Alltomspara kommer med några enkla spartips inför 2011.

Privatlån

Samla alla smålån på ett ställe – Har du en kredit på dina kreditkort som alltid ligger minus, har du skulder till olika konsumentföretag för köp av möbler, vitvaror eller liknande. Räntan på dessa lån är skyhög. Den är betydligt högre än du tror. Ett räkneexempel, om summan av alla smålån uppgår till 100 000 kronor så är de inte omöjligt att du har räntekostnader på 30 000 kronor om året för dessa d.v.s. 2500 kr i månaden. Genom att samla lånen på ett ställe med ett samlat privatlån kan du beroende på hur din ekonomi se ut spara mellan 1000-2000 kronor i månaden.

Försäkringar

Se över dina försäkringar – Är du medlem i facket eller någon organisation så har du oftast grupprabatt på dina försäkringar.  Ett bra tips är annars att gå med i Motormännens helnykterist förbund som stödmedlem. Det kostar några hundra per år vilket du snabbt sparar in på försäkringar hos Salus Ansvar.

El

Elkostnad – Ligg absolut inte med ett tillsvidareavtal på din el, allt annat är bättre. Är du en liten elförbrukare försök välja en aktör utan årsavgift. De finns många företag som hjälper dig att byta elavtal t.e.x. Insplanet och Elskling. Tycker du det är svårt ? Registrera dig hos dem så de får ditt telefonnummer. De kommer garanterat ringa upp dig för att se till att du byter. De tjänar pengar på ditt byte och du får hjälp utan att det kostar något.

Kreditköp

Handla aldrig på kredit hos de stora hemelektronikkedjorna även om det är räntefritt. Om du ändå måste göra det se till att du alltid betalar i tid eller att du inte har någon skuld kvar när lånet skall vara slutbetalat. Missar du att betala i tid så övergår lånet direkt till att kosta ränta och den är dyr.

Telefoni

Se över dina telefonavtal. Titta på vilken typ av samtal som är den största kostnad på din telefonräkning. Försök att hitta den aktören som är billigast på just den typen av samtal.

Bredband

Har du ett gammalt bredbandsavtal se till att kolla upp detta. Mycket har hänt med priserna på bandbred de senaste åren det kan vara dags att byta leverantör eller bara se till att du får ett bättre avtal med din nya leverantör.