Bojkott av iransk olja kan få bensinpriset att skena

Om bojkotten av den iranska oljan fortsätter finns det en risk att oljepriset kan nå nya höjder och få konsekvenser på ett globalt plan. Risken är att oljepriset skjuter i höjden och att detta kommer att påverka många olika sektorer och slutligen hushållens plånböcker.

Det har spekulerats om att bensinpriset kan nå 20 kronors gränsen och mer därtill, på grund av bojkotten av den iranska oljan. Ulf Svahn, vd för Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet, menar att bensinpriset påverkas negativt av en prisökning av råolja.

– Ett fördubblat oljepris slår genast igenom på det svenska bensinpriset. Det blir omedelbart prispikar, säger Ulf Svahn, vd för Svenska Petroleum och Biodrivmedel Institutet.

Även om det är långt till att en oljekris bryter ut så kommer effekterna ändå att bli omfattande om bensin och oljepriset ökar, speciellt inom industrin. Dock så tror inte Ulf Svahn på en sådan utveckling i framtiden.

– Jag tror inte att det är en sannolik utveckling, bedömer han och grundar det på att EU:s bojkottbeslut ännu så länge mottagits ganska lugnt av oljemarknaden och att beslutet inte orsakade någon större reaktion.

Så det gäller att vara förberedd på utvecklingen under 2012. Man kan vara förberedd på flera sätt. Man kan bland annat spara extra mycket, vara mer eftertänksam och inte teckna några onödiga lån eller liknande.