Börja det nya året med ett stabilt sparande

Nu är det återigen vardag för de allra flesta och det är dags att ta tag i alla de där sakerna man lovat sig själv att göra. Många har avlagt nyårslöften som innebär mer frekventa gymbesök eller en nyttigare matkasse. Oavsett om just du har några nyhetslöften eller inte så finns det säkert saker som du vill förändra och vad passar bättre än att göra det när ett nytt år just tagit vid. En förändring som de flesta i vårt konsumtionssamhälle hade tjänat på att göra är att börja spara pengar. Långt ifrån alla har idag ett sparkonto och ännu färre vet faktiskt hur lätt det är att påverka avkastningen på kontot så att sparpengarna växer. Med anledning av detta tänkte vi idag guida dig igenom det här med sparkonton och sparräntor.

Det finns flera olika sätt att spara pengar på men för den som inte är särskilt insatt så brukar ett sparkonto vara det som lämpar sig bäst och kräver minst jobb. Har du istället kunskap och intresse så är aktier eller fonder ett annat alternativ. Detta senare alternativ är dock förenat med en del risker men kan också ge en riktigt imponerande avkastning. När det gäller sparkonton så har dessa varit långt ifrån populära de senaste åren. Detta på grund av det ränteläge som rått i Sverige en längre tid. När det är minusränta (negativ ränta) ligger räntan på under 0% vilket innebär att det inte ger någon avkastning att ha sitt kapital på en bank. I Sverige infördes minusränta av Riksbanken år 2015 och sedan dess har ytterligare sänkningar av räntan gjorts. För första gången på sju år genomfördes en höjning av räntan i december 2018 och ränteläget ser med andra ord ut att vända. Därav är det återigen en god idé att se över olika alternativ för sparande och räntor.

Du kanske undrar varför minusränta har införts? Anledningen till detta är att man vill få människor att konsumera och investera. Man vill med andra ord stimulera ekonomin. Men sedan december har man alltså valt att lätta lite på gasen och även en ytterligare höjning av räntan är utlovad. Detta då inflationen nu har stabiliserat sig runt målen som var satta till 2 år.

Om du vill starta det nya året med ett stabilt sparande så finns det många olika banker att välja mellan. Men som vi nämnde så ger inte sparkonton hos banker någon speciellt bra avkastning när ränteläget är som det är. Det finns däremot andra alternativ för dig som vill investera dina sparpengar. En inlåningsverksamhet som vi fått upp ögonen för är Upplands Spar där du kan få upp till 10% i sparränta just nu. Upplands Spar är varken en bank eller ett sparinstitut utan en inlåningsverksamhet som är registrerad hos Finansinspektionen. Detta innebär att de inlånade pengar som Upplands Spar får in används för investeringar i olika verksamheter som ingår i koncernen. Nackdelen med detta är att dina insatta medel inte omfattas av Lagen om Insättningsgaranti. Kort menat betyder detta att alla dina sparade pengar kan gå förlorade om bolaget skulle hamna på obestånd. Att låna in sina pengar till Upplands Spar är alltså förenade med en viss risk vilket är viktigt att veta om.

Hos Upplands Spar finns det tre olika sparalternativ att välja mellan. Dels kan du ha ett sedvanligt sparkonto där du obegränsat kan sätta in och ta ut pengar. Du betalar heller ingen avgift för att öppna kontot. Det är riktigt smidigt att öppna upp ett sparkonto hos Upplands Spar och det ända du behöver ha tillgång till är ditt BankID. För närvarande ligger sparräntan på 6% på dessa sparkonton. Om du istället kan tänka dig att låsa dina pengar under en period så finns det möjlighet att öppna ett räntekonto. Du kan då välja mellan att låsa pengarna i ett eller tre år. Högst avkastning får du om du väljer ett räntekonto med en bindningstid på tre år. Du kommer då att få 10% avkastning på dina investeringar vilket slår det mesta när det gäller inlåning och sparande just nu.