Börsen ned efter att förhandlingar med Grekland brakat samman

Diskussionerna med Grekland går fortfarande trögt och söndagens förhandling avbröts oväntat tidigt. De strandade förhandlingarna gav eko på börserna som sjönk på bred front.

Grekland viker sig inte i förhandlingarna med långivarna om åtgärdsplanen för att minska sina skulder. Grekland är inte intresserade av att förändra momsen eller pensionerna, två frågor som är av yttersta vikt, och detta fick söndagens förhandlingar att braka samman redan efter 45 minuter.

De avbrutna förhandlingarna mellan Grekland och långivarna gav eko på börserna, som har räknat med att Greklands kris kommer att lösa sig. Diskussionerna om ett Grekiskt uttåg ur Eurosamarbetet, dvs ett Grexit, är åter igång och under måndagen sjönk börserna på bred front i Europa och bland annat sjönk Stockholmsbörsen OMX 30 med 1,90 procent, franksa börsen med 1,76 procent, tyska börsen sjönk med 1,89 procent och den italienska med hela 2,50 procent. Även de amerikanska börserna Dow Jones och NASDAQ stängde på minussidan kring 0,5 procent.

Euron sjönk mot kronan med 0,2 procent till 9,2274 och Dollarn sjönk också med 0,2 procent till 8,2153. Den svenska kronan stärktes även mot den danska kronan till 1,237 men tappade 0,6 porcent mot den norska kronan till 1,054.