Börserna rusar efter positiva besked från Greklandsförhandlingarna

Måndagens möte mellan Grekland och långivarna var ett steg i rätt riktning och man ser ut att vara allt närmre en överenskommelse. Förhandlingarna sköts dock upp ytterligare men de positiva tongångarna fick de Europeiska börserna att reagera positivt.

Måndagens möte mellan Grekland och långivarna IMF, ECB och EU sågs som sista chansen till en lösning. På mötet presenterade Grekland en ny handlingsplan som långivarna ställde sig positiva till med en höjd inkomstskatt för de som tjänar 30 000 euro per år, höjd moms inom vissa områden samt höjd pensionsålder. Dock nådde man aldrig en överenskommelse eftersom långivarna vill se över förslagen ytterligare och sköt därmed upp förhandlingarna. Förhoppningen är att man ska nå en överenskommelse redan denna vecka.

Beskedet från Greklandsförhandlingarna mottogs med stigande kurser på europeiska börserna och Stockholmsbörsen OMXS30 stängde på 2,83% plus och den breda OMXSPI på 2,51% procent plus. För OMXS30 så innebar måndagens uppgång på 2,83 procent årets bästa dag. Även under tisdagsmorgonen fortsatta börserna att rusa uppåt.