Bostadsrättspriserna forsätter att sjunka

Ny statistik visar att värdet på bostadsrätter sjunker ännu mer. Vi har tidigare rapporterat om sjunkande priser i storstäderna, men nu sjunker priserna landet runt. En utveckling som kan anses rätt oroande, men än bör man inte dra för snabba slutsatser.  

Det senaste halvåret har priset på bostadsrätter sjunkit i storstäderna och läget forsätter att försämras Göteborg toppar listan där priset på bostadsrätter har sjunkit med hela fjorton procent i stadsdelen Hisingen. Det verkar som att det är i förorterna där läget är som värst för storstäderna. I Malmö har priserna på bostadsrätter minskat med 2 procent i helhet, men i förorterna så har tappet varit hela -7 procent. Och det är en liknande utveckling i Stockholm.

Det är inte bara i storstäderna där priserna har gått nedåt. Mäklarstatistik.se visar att priserna har sjunkit med 4 procent under juni månad, för hela Sverige. Och under den senaste tremånadersperioden så sjönk priserna med 2 procent, jämfört med perioden innan då priset setg 1 procent.

Priserna på bostadsrättsmarknaden ser en skiftande trend där priserna de senaste 15 åren har stigit i genomsnitt. Det kan bero på säsongen där bostadsaffärerna går trögt just nu för mäklarna så än behöver man inte dra några förhastade slutsatser, enligt Peeter Pütsep vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Det kan vara så att vi ser att priserna stannar på denna nivå men de kan också snabbt falla. Det är inget som man kan förutse på förhand utan man får följa utvecklingen på marknaden för att försöka se några tecken på ett prisras. Så det kan vara svårare att få ett bolån framöver.