Dags att binda upp elpriset inför vintern?

Det kommer rapporter om att den kommande vintern skall bli den kallaste på 1000 år. Det är nog att anse som en överdrift eftersom vi inte har haft mätningar i det här landet mer än de senaste 150 åren så uttrycket i sig är väl tilltaget. Dock skall man ändå lyssna på experterna och ändå anta att vintern riskerar bli riktigt kall. Efter förra årets galna upp- och nergångar i de rörliga elpriserna så bör folk vara mer försiktiga och vaksamma om det åter igen rapporteras om att det kan bli riktigt kallt i vinter.

Ungefär en tredjedel av Sveriges befolkning har ett rörligt elpris vilket innebär att man betalar det pris som gäller just för dagen som den används. Dessa personer bör se över sina avtal och fundera över hur privatekonomin skulle klara av att hantera stora svängningar under vintern. Har man väldigt små marginaler i ekonomin kanske en elräkning på 2000 kronor mer i månaden under vinterhalvåret så bör man fundera över att binda upp sitt elpris.

Om man är lite osäker finns givetvis också en gyllene medelväg att välja. Många bolag erbjuder idag en mix av det rörliga och fasta elpriset. Det innebär att man binder upp sitt elpris på ett par månader i stöten vilket gör att man inte behöver sitta med samma priser över flera år. En vanlig form är att man binder sitt elpris för tre månader framåt. När dessa tre månader passerat så binds avtalet om till ett nytt pris. Så här fortsätter det tills kunden väljer att ta en annan form av abonnemang. Det kan vara en mycket bra lösning att använda sig av det mixade elpriset över vintermånaderna om man har mindre marginaler i sin ekonomi.