Därför hamnar svenskarna hos Kronofogden

Kreditupplysningsföretaget Syna har tagit en titt på privatpersoners sammanlagda skulder hos Kronofogden för att ta reda på varför svenska folket hamnar där. De har tittat på de allmänna målen där skulden är till den offentliga sektorn. Den oftast förekommande orsaken till att folk skuldsätter sig har visat sig vara radio- och tv-licensen.

Just nu finns 99.000 svenskar hos kronofogden på grund av att de inte betalt sin licens. Deras totala skuld uppgår till 1,1 miljarder kronor. Detta bekräftas av Synas VD, Karl Stjerna, som tillägger att om man kommer efter med andra räkningar är det så är det säkert så att den också får vänta.

Många har skatteskulder

På andra plats bland orsakerna hittar vi skatteskulderna. Drygt 90.000 svenskar har skatteskulder. En del enstaka personer har så höga skatteskulder, vissa på hundratals miljoner, att den sammanlagda skatteskulden Kronofogden väntar på att få driva in ligger på över 18 miljarder kronor.

Antal mål hos Kronofogden

Ser man till antalet mål hos Kronofogden är det uteblivet underhåll som toppar listan. Då det rör sig om månatliga utbetalningar kan en och samma person lätt dra på sig ett dussintal anmärkningar varje år.

Lösning på problemet

Rom byggdes inte på en dag. Men i november presenterar den parlamentariska public service-kommittén ett förslag som åtminstone kan vara lösningen på problemen med radio- och tvlicensen. År 2020 förväntas avgiften vara inräknad i skattsedeln och på så vis hakar man inte efter med räkningen.
Idag har svenska folket 66 miljarder i skuld hos Kronofogden. Det ger en snittskuld på 8000:- per vuxen invånare i Sverige.

Källa: Syna