Deklarera 2018

Snart dags att deklarera Vi har precis tagit klivet in i 2018 när Skatteverket meddelar att planerna inför årets deklaration är i full gång. Om drygt två månader är det dags att deklarera och för den som har skaffat sig en digital brevlåda är pengarna att vänta redan efter påskhelgen – dvs om man får tillbaka.

Redan förra året var det många som märkte fördelen med att skaffa en digital brevlåda men enligt Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, hade många fler kunnat få ut sina skattepengar betydligt tidigare.

- Vi vet att det är många som bara godkänner och har pengar att få tillbaka. Så gör deklarationen fort och få det avklarat, uppmanar hon.

2017 var summan deklarerande med digital brevlåda över en halv miljon. Enligt skatteverkets noteringar rör det sig om flera miljoner personer som bara godkänner den förtryckta deklarationen och därmed hade kunnat få sina pengar utbetalade tidigare.

Pengar efter påsk

För den som är intresserad av att få sina pengar tillbaka efter påsk, istället för i juni, gäller det att skaffa en digital brevlåda och anmäla konto senast den 1 mars i år. Den 20 mars öppnar deklarationstjänsten på nätet och vill man ha sin eventuella skatteåterbäring efter påsk gäller det att godkänna, utan ändringar, innan den 28 mars.
Din digitala brevlåda skaffar du på Skatteverkets hemsida. Du behöver ett Bank-ID för att kunna registrera dig.

Senare utbetalning

För de som gör ändringar, exempelvis reseavdrag, dröjer utbetalningen till i juni. Man ska då ha deklarerat senast 2 maj. Samma datum gäller även dem som deklarerar via papper men där blir utbetalningen uppskjuten till augusti.

Datum att hålla koll på

20 mars: Denna dag öppnar Skatteverkets e-deklarationstjänst.
28 mars: sista chansen att deklarera för den som önskar återbäringen efter påsk.
5-6 april: Utbetalningarna till dem som deklarerat utan ändringar och skaffat digital brevlåda skickas ut.
2 maj: Sista datum för att lämna in deklarationen
7-8 juni: utbetalningar till dem som e-deklarerat senare än 28 mars.
Augusti: Utbetalningar till dem som deklarerat via papper.

Källa: Expressen