Den nya bostadsministern tror inte på bubblan

Efter Fredrik Reinfelts regeringspresentation kunde vi snabbt konstatera att vi fått en ny minsterpost i form av en civil- och bostadsminister. Det har vi aldrig tidigare haft i Sverige och det är givetvis oerhört intressant för den svenska bostadsmarkanden och dess framtid. Kan det här göra att mer fokus hamnar på bostadsfrågorna? Kristdemokraten Stefan Attefall har fått uppdraget och han tror på bättre villkor och skattelättnader för andrahandsuthyrning som de bästa lösningarna för att minska risken för en bostadsbubbla.

Ett samlat begrepp i bostadsfrågorna

Meningen med den nya ministerposten är att det skall finnas ett samlat grepp i bostadsfrågorna. Det innebär att fokus inte bara läggs på finansieringsfrågorna utan att även plan- och bygglovsfrågor skall hamna i fokus. Attefall tror på att det bästa sättet att hantera en eventuell bostadsbubbla är att man har stenkoll på hur marknaden reagerar och rör sig. Han menar också på att det redan finns en bra kontroll och att ett framtida ökat bostadsbyggnade kommer göra att marknadens överhettning kan svalna av.

Skattelättnader på andrahandsmarknaden

Attefall tror också att en lösning på att minska bostadsbristen i framförallt Stockholm är att införa skattelättnader på andrahands-marknaden. Det skall således bli billigare att hyra ut sin lägenhet i andra hand och det tros bidra till att allt fler kan tänka sig att göra just det. Det tillsammans med att förbättra villkoren för företag som vill investera i bostadsbyggandet är två mycket bra lösningar till att minska trycket på bostadsmarkanden.

Det skall bli intressant att se hur den Svenska bostadsmarknaden reagerar på att få en egen minister. I det långa perspektivet kan det här faktiskt vara riktigt bra.