Den största elboven i hemmet är belysningen

Vi rapporterade igår om att det finns en risk att elpriset kan sticka iväg. Men vad kan du göra för att minska dina elkostnader och vilka är de största elbovarna i ditt hem?

Statistik från Energimyndigheten visar att belysningen drar mest el i svenskarnas hem, 26 procent. Nästa därefter kommer kyl och frys med 17 procent och matlagning 10 procent.

Under julen och vinterhalvåret ökar som bekant konsumtionen av el och då är det ofta belysningen som används i en större utsträckning.

Det man kan göra för att minska sina elkostnader är att vara noga med att stänga av belysningen när man inte är hemma eller när man inte är i rummet. A och o är att byta ut alla lampor till lågenergilampor. Se även till att byta ut vitvarorna, när det är dags, till energisnåla och som är A-märkta. Sen var noga med att stänga av alla elektronik i hemmet så att de inte står på stand-by, det drar mer el än vad man kan tro.

Dock finns det många mer råd än så att följa och råd att ta till, det gäller helt enkelt att vara kreativ och eftertänksam.

De största elbovarna i hemmet
– Belysning 26 %
– Kyl och frys 17 %
– Matlagning 10 %
– Tvättmaskin och torktumlare 9 %
– Diskmaskin 6 %
– Tv 6 %
– Hemmabio 4 %
– Ljudanläggning 2 %

– Annat/Övrigt 9 %

Källa: Energimyndigheten