Det blev ja till åtstramningspaketet i Grekland

Nu har resultatet av omröstningen om åtstramningspaketet i Grekland kommit in – en liten majoritet röstade för förslaget som därmed har accepterats.

Ungefär kvart över tre på eftermiddagen den 29 juni kom det definitiva beskedet om att det blir ja för åtstramningspaketet i Grekland. Det blev 155 röster för sparpaketet och 138 röster emot. Europabörserna hade stigit i väntan på beskedet och när det kom låg de relativt stabila. Hade det blivit ett nej är risken att det hade blivit ännu mer oro på finansmarknaden, som redan har varit ostadig i och med Greklandskrisen.

Protesterna har varit stora i Aten under dagen, men trots det blev det alltså ett ja till det fyraåriga åtstramningspaketet där 28 miljarder euro ska sparas in. Sparpaketet var ett krav från EU och IMF för fortsatt betalning av nödlån till landet.

Åtstramningspaketet bygger både på skatteintäkter och kapade utgifter. Skattehöjningar kommer bland annat att drabba fastigheter och restauranger. Det ska också bli noggrannare kontroll av skattesmitare. De kapade utgifterna består bland annat av lägre löner för offentligt anställda, minskade offentliga investeringar och nedskärningar i försvaret. Dessutom kommer det även att bli utförsäljningar av statliga bolag, vilket den grekiska regeringen hoppas kunna ge 50 miljarder euro.