Digital brevlåda

Vi har tidigare informerat om att de som skaffar digital brevlåda senast den 1 mars i år har möjlighet att få sin skatteåterbäring redan i april. Men vad är en digital brevlåda och hur skaffar man en?

Detta är en digital brevlåda

Med en digital brevlåda kan du ta emot mail från myndigheter digitalt istället för på papper. Till en del av brevlådorna kan du även ta emot post från företag. De fungerar alltså som en mailkorg där du kan ta emot handlingar som deklaration, fakturor och kreditupplysningar från de myndigheter och företag du har en relation till. Skillnaden är att du måste logga in med en e-legitimation. En digital brevlåda är med andra ord säkrare än en vanlig mail. Tillgängligheten och det faktum att det sparar på miljön med digital kommunikation gör en digital brevlåda till ett bra val.

Välj din digitala brevlåda

Skatteverkets hemsida hittar du information och länkar till de olika alternativen.
Det finns idag 4 varianter av digitala brevlådor, varav tre tar emot meddelanden även från företag. Antalet anslutna företag varierar mellan brevlådorna men har gemensamt att de ständigt växer. Välj mellan följande brevlådor:

spara eBoks

spara Kivra

spara Digimail

spara Min myndighetspost

Genom att läsa om och jämföra de olika brevlådorna hittar du snart den som passar dig och dina behov bäst.

Bra att veta

spara Du kan få aviseringar till din vanliga mail så fort du får ett meddelande i din digitala brevlåda. På så sätt slipper du logga in i tid och otid av rädsla för att missa ett meddelande.

spara De digitala tjänsterna utvecklas ständigt och i vissa digitala brevlådor finns även möjligheten att signera dokument digitalt.

spara Då du loggar in med Bank-ID, som är kopplat till ditt personnummer, behöver du inte anmäla dig till företag och myndigheter utan det sker per automatik.

Viktigt

För att få din skatteåterbäring efter påsk (5-6 april) gäller följande:

Du måste ha

...skaffat digital brevlåda senast den 1 mars

...anmält konto för skatteåterbäring senast den 1 mars

...godkänt din deklaration i appen eller e-tjänsten senast 28 mars, utan att ändra eller lägga till något.