Dyster framtidstro inom detaljhandeln

Enligt september månads handelsbarometer från Svensk Handel så fortsätter framtidstron att svikta hos handlare. Det är främst på grund av fallande försäljningsförväntningar meddelar Svensk Handel i ett nytt pressmeddelande. 

– Vi befinner oss på toppen av konjunkturen och ser nu hur framtidsförväntningarna sjunker. I september minskade handlarnas optimism över framtida försäljningsökning, antal anställda och lönsamhet, säger Jonas Arnberg, chefsekonom på Svensk Handel.

Enligt framtidsindikatorn som Svensk Handel månadsvis tar tempen på hos handlare sjönk deras generella framtidstro med 3,7 procent och vid frågan om framtidstron om den egna butiken så föll det med 4,7 procent. Försäljningsförväntningarna sjönk med 4,4 procent och förväntningarna för antal anställda sjönk med 5,0 procent. Totalt visar siffrorna på att framtidstron hos handlare dalar och att framtidstron sviktar volket är oroande siffror för detaljhandeln enligt Svensk Handel.  

– Det är bekymmersamt att så pass många fler handlare tror att antalet anställda i handeln som helhet kommer att minska än öka, säger Jonas Arnberg, chefsekonom på Svensk Handel.

Källa: Svensk Handel