Ovanligt höga elpriser i mars

Ingen har väl undgått att våra nordiska elpriser stigit under de kalla vintermånaderna. Prisnivån under mars månad har varit den högsta sedan år 2011. Medelpriset per kWh beräknas bli 15 öre högre än samma period förra året, enligt elbolaget Bixias elprisrapport.

Vädret och temperaturen har stor inverkan på elpriserna. En låg temperatur kräver mer el till uppvärmning och med en ökad efterfrågan stiger priset på den nordiska elbörsen Nordpool. Februari var kallare än vanligt och under mars månad låg temperaturen hela två grader under det vanliga. Dessutom har högtrycket gjort att det blåst mindre vilket också gör skillnad.

– När det blåser mycket ökar vindkraftsproduktionen vilket pressar ner priserna. Den senaste månadens högtryckssituationer har hållt tillbaka vindkraftsproduktionen, vilket påverkat elpriset uppåt, säger Matina Rosenberg meteorolog och analytiker på Bixia.

Ett undantag var dock vecka 9 då vindproduktionen i Norden uppgick till 900 Gwh.

Vattenkraften täckte halva elförsörjningen

Vattenkraftproducenterna har hållit en hög produktionsnivå under mars månad och stått för 54% av elförsörjningen. Något som resulterat i att det nu är ett underskott på vatten i magasinen men där finns gott om snö. Kärnkraften har stått för 22% och vindkraften för 8% i den nordiska elmixen.

Läs mer om el- och energiförbrukning på alltomspara.se