Eon nästa eljätte att höja avgifterna

Elnät en dyr historia Elnätsföretagen fortsätter chockhöja sina priser. Näst på tur är Eon som under 2017 höjer avgifterna med i snitt 10% för sina kunder. För kunderna i Kramfors blir detta andra höjningen i år.

I förra veckan kunde vi berätta hur de stora bolagen chockhöjt sina avgifter under de senaste fem åren. Nu följer alltså även Eon efter och, trots förra årets höjning på 9,7% , höjer de nu sin avgift med i snitt 10%. Cirka en miljon kunder drabbas av höjningarna och för kunderna i Kramfors är det andra gången i år som priserna ökar.

I juli väntas de nya prisökningarna och för en villakund som förbrukar runt 20.000 kilowattimmar per år blir höjningen cirka en tusenlapp/år.

Johan Aspegren, kommunikationschef på Eon Elnät, försvarar höjningarna med att de investerar 9,7 miljarder fram till 2019.
”Bland annat handlar det om att vädersäkra våra elnät i skogsbygd” säger han.

Enligt Stefan Yard, professor emeritus i företagsekonomi vid Ekonomihögskolan i Lund och elmarknadsexpert, är detta något företagen använder som svepskäl. Han menar på att elnätsföretagen passar på att höja sina avgifter till följd av att de i en rättsprocess fick möjlighet att öka avgifterna med totalt 30 miljarder kronor. År 2019 förfaller denna möjlighet.

Källa: Dagens industri