Euron kan falla till 8 kronor

Det händer mycket kring Euron just nu och storbankerna SEB, Handelsbanken och Swedbank tror att Euron kan komma att sjunka ännu mer framöver, ned till åtta kronor.

Krisen i Europa sätter sina spår och Euron-valutan fortsätter att falla i värde mot den svenska kronan. En Euro kostar i dag 8,32 kronor och det är den lägsta nivån som Euron har legat på sedan maj år 2000.

Ska man tro på storbankernas prognoser så kommer Euron att fortsätta att falla ända ned till åtta kronor och detta skulle kunna ske inom en till två månader. Den 18:e juli låg Euro-kursen på 8,49 kronor och för ett år sedan över 9,00 kronor. Så utvecklingen har gått fort nedåt och värre kan det bli.

Bakgrunden till att Euron tappar i värde så snabbt just nu, är att krisen i exempelvis Spanien har förvärrats samtidigt som 17 av Tysklands banker har fått sänkt kreditbetyg. I Grekland så har finansministern gått ut och sagt att Greklands ekonomi är i sämre skick än vad som tidigare har varit känt. Och i Italien har exempelvis Sicilien dragit åt snaran och ställt in utbetalningar av pensioner.

Så det är många negativa tongångar just nu som bidrar till Eurons fall

Kronan har även stärkts mot dollarn och en dollar kostar i dag 6,79 kronor.