Få koll på din ekonomi med UC

Många förknippar enbart UC med kreditupplysningar som lånebolag kan ta på privatpersoner och företag. Men faktum är att UC erbjuder betydligt fler tjänster än så. Många av dessa tjänster är utformade så att du som privatperson ska kunna få bättre koll på din ekonomi. Du kan även få en bra inblick i hur banker och låneinstitut ser på din ekonomi. UC står för Upplysningscentralen som är ett kreditinformationsföretag som fram till 2018 ägdes av svenska storbanker. De banker som stod som ägare under nästan 40 år var Swedbank, Nordea, Handelsbanken, SEB och Länsförsäkringar. Förra året såldes dock kreditinformationsföretaget till den finska koncernen Asiakastieto Group. Prislappen för köpet landade på 3,5 miljarder kronor.

UC är ett företag som bland annat erbjuder kreditinformation genom en innovativ och digital tjänst. Kreditinformationen kan beställas av både företag, privatpersoner och av den offentliga sektorn. Informationen som UC samlar in om privatpersoner och företag kommer bland annat från Skatteverket, Lantmäteriet, Tingsrätten och Bolagsverket. Med andra ord arbetar man enbart med säkra källor vilket gör att uppgifterna i Upplysningscentralens register nästintill är 100% korrekt. Beroende på vilken information det handlar om uppdateras registret vid olika tillfällen. Vissa uppgifter uppdateras flera gånger per vecka medan annan information bara stäms av månadsvis.

Håll koll på ditt UC-score med Kreditkollen

Kreditkollen från UC Du som inte driver ett lånebolag som vill ta en kreditupplysning på en potentiell kund kan istället nytta många andra tjänster. Som privatperson kan du exempelvis beställa Kreditkollen som är en tjänst där du enkelt kan få koll på ditt kreditbetyg. Kreditkollen kostar 49kr i månaden och tjänsten har ingen bindningstid. Med andra ord kan du beställa tjänsten för ett specifikt tillfälle eller helt enkelt ha den löpande. Med Kreditkollen kan du på ett smidigt sätt se hur din kreditvärdighet utvecklas under tid. Du kan själv sätta utmaningar och mål för att förbättra din privatekonomi och således också ge bankerna en bättre bild av dig. När du har tjänsten kan du när som helst logga in på dina sidor för att se eventuella förändringar. Uppgifterna du får tillgång till handlar bland annat om lån och krediter, betalningsanmärkningar och inkomst.

I slutet av förra året lanserade UC ett initiativ för att uppmärksamma ungas ekonomi. I samband med detta anordnade man ett event kallat The Bill Meetup. Eventet vände sig till ungdomar mellan 19 och 26 år som bland annat fick tips om hur de kunde förbättra sin ekonomi. Under eventet gick man även ut med en nyhet om att alla ungdomar i Sverige under 21 år nu kan använda sig av Kreditkollen helt gratis. Detta genom att enkelt registrera sig för tjänsten direkt på UCs hemsida.

Bevakning med UC ID-Skydd

Bevakning med UC ID Skydd Utöver Kreditkollen så erbjuder Upplysningscentralen även en tjänst kallad UC ID-Skydd. Med hjälp av detta skydd kan du enkelt hålla koll på vem som inhämtar uppgifter om dig. Du får därtill snabb hjälp om det skulle visa sig att du blivit ID-kapad. UC ID-Skydd kostar 89 kr i månaden och inkluderar bevakning, personlig hjälp och försäkring. Skyddet fungerar som så att du får ett email eller ett sms så fort dina uppgifter i UC ändras. Du kan då själv logga in på dina sidor för att se vilken ändring som har skett. På så sätt får du direkt reda på om någon skulle ha handlat mot faktura eller tagit ett lån i ditt namn.

Visar det sig att ID-kapningen är ett faktum så kan du få telefonassistans av UC dygnet runt. Du är dessutom försäkrad vilket gör att du får ersättning för den kvarvarande skulden upp till 200 000kr. Därtill ingår det en rättsskyddsförsäkring som täcker rättsskydd upp till 500 000kr. Om du vill skydda både dig och dina familjemedlemmar så kan du välja UC ID-Skydd Familj eller UC ID-Skydd för två.

Slutligen erbjuder UC även Min Upplysning som är en engångstjänst som du när som helst kan beställa för 29 kr. Med tjänsten får du tillgång till din kreditupplysning och kan se vilka uppgifter som bankerna och diverse lånebolag får tillgång till när du går en låneansökan. Min Upplysning består bland annat av inkomstuppgifter och ett register över dina lån och krediter.