Färre obetalda snabblån hos Kronofogden

Andelen obetalda snabblån minskade förra året, vilket är en positiv utveckling av antalet snabblåneskulder hos Kronofogden. Det visar färsk statistik från myndigheten.

Förra året kom det in 49 192 obetalda snabblåneärenden till Kronofogden. Det var en minskning med ungefär 8 procent jämfört med 2012 då Kronofogden fick in 53 709 ärenden. Ungefär vart femte ärende står ungdomar i ålder 18-25 år för, vilket oroar Martin Kling på Kronofogden:

– Det är givetvis positivt att antalet obetalda snabblån minskar. Däremot är det ju lite oroande att ungdomar fortfarande står för en så hög andel av snabblåneskulderna, säger han.

Han skulle även vilja se att andelen obetalda snabblån minskar ännu fortare.

– Vi ser fram emot en lagstiftning som ger Finansinspektionen uppdrag att utöva tillsyn över kreditgivarna.

Sedan tidigare har Kronofogden samarbete med snabblåneföretagens branschorganisation för att motverka överskuldsättning på grund av snabblån.

Att ta ett smslån betyder snabba pengar på ett enkelt sätt och kan vara lockande när pengarna tryter på kontot. Men tänk på att räntan för att betala tillbaka det lånade beloppet ofta är väldigt hög. Hos oss på Allt om Spara kan du läsa mer om vad det innebär att ta ett smlån eller ett snabblån på exempelvis 10000 kronor.