FI: Amorteringskraven skärps på bolån

I dag meddelade Finansinspektionen att det blir skärpta amorteringskrav på bolån. De nya reglerna innebär att nya bolånetagare ska amortera ned till 50 procents belåningsgrad. De skärpta kraven gäller inte dem som redan har bostadslån.

Enligt de nya reglerna som föreslås ska bolånen först amorteras med 2 procent ner till 70 procents belåningsgrad. Efter det ska minst 1 procent amorteras årligen ner till 50 procents belåningsgrad.

FI vill att hushållen ska amortera mer, då konjunkturnedgången kan fördjupas om något oväntat händer hushållen eller i omvärlden. FI:s generaldirektör Martin Andersson säger till Aftonbladet att högt belånade hushåll har en tendens att bli nervösa vid oro och minska sin konsumtion så mycket att det kan förvärra en ekonomisk störning.

Han tror att huspriserna kan påverkas, framförallt när det gäller dyrare bostäder, och som mest beräknas de gå ned 5 procent i ett värsta scenario, enligt Martin Andersson.

Finansinspektionen kommer nu att arbeta med att ta fram de nya reglerna i detalj, vilket väntas ta ett par månader. Reglerna kommer till exempel inte gälla för hushåll med befintliga bolån som byter bank och det kommer även att finns utrymme att göra uppehåll med amorteringarna om ekonomin är tillfälligt ansträngd för hushållet.

FI:s exempel på hur de nya reglerna kommer att påverka (med utgångspunkt i en belåningsgrad på 85 procent):

– Lån på 1 miljon kr behöver amorteras 1700 kr/mån, istället för dagens 1200 kr.
– Lån på 2,5 miljoner kr behöver amorters med 4200 kr/mån, istället för dagens 2900 kr/mån.
– Lån på 5 miljoner kr behöver amorteras 8300 kr/mån mot dagens 5900 kr/mån.