Finansminister utsedd – Magdalena Andersson Sveriges finansminister

I dag har Sveriges nya regering presenterats av statsminister Stefan Löfvén och posten som finansminister gick till Magdalena Andersson. 

Magdalena Andersson har sedan Stefan Löfvén tillträdde som ordförande i Socialdemokraterna varit partiets ekonomiskpolitiska talesperson. Nu har hon usetts till finansminister och efterträder Anders Borg. 

Andersson är en av tre ministrar i finansdepartementet, de två andra är Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund från Miljöpartiet samt Ardalan Shekarabi från Socialdemokraterna som utsetts till Civilminister. 

Både Bolund och Andersson har uttalat sig om det ekonomiska läget i landet, Bolund om oron för hushållens skulder och Andersson om målet att återigen nå överskott i budgeten. Några mer konkreta planer har dock ingen av dem framfört ännu. 

RUT-avdraget blir kvar

Sedan tidigare har information som läckt ut från förhandlingarna mellan regeringspartierna gjort gällande att RUT-avdraget blir kvar precis som den nuvarande nivån på restaurangmomsen. Däremot ska möjligheten att använda RUT för att köpa läxhjälp tas bort.