Fler får avslag från CSN

Sveriges Radio Ekot rapporterar idag om att allt fler studenter får svårt att få ut sitt studiemedel på grund av bristande poäng på högskolan eller universitetet. I somras införde CSN hårdare regler och bedömningar när det gäller att betala ut studiemedel till studenter som inte lyckats samla på sig den önskade poängskörden under en termin. Över 1300 studenter fler har fått avslag i år jämfört med samma period från föregående år.

Förr var det möjligt för CSN att se mellan fingrarna och ge studenter möjlighet att få ut sitt studiemedel trots missade poäng och att de istället tog tag i det senare och samlade på sig de missade pinnarna. Efter att reglerna i lagen ändrades under sommaren är det inte möjligt i samma utsträckning. Idag skall det mycket till om en person skall få uppskov i studiemedelsbetalningen och det krävs i stort sätt en allvarlig sjukdom eller ett dödsfall för att reglerna skall kringgås.

Ändringen bygger på en lagändring och är alltså ingen policy eller rekommendation.

om du är intresserad erbjuder Allt om Spara en helt egen avdelning som riktar sig mot studenter och faller det i smaken kan du därför läsa mer om studier och ekonomi