Fler köper begagnade bilar

Försäljningen av begagnade bilar ökar inom bilhandeln. Mellan januari och april har begagnatförsäljningen ökat med 11 procent jämfört med samma tid förra året. Det skriver Motorbranschens Riksförbund i ett pressmeddelande.

Under april var ökningen sex procent jämfört med april förra året. Samtidigt minskar försäljningen av begagnade bilar inom privatmarknaden, även om den inte motsvarar inte bilhandelns ökning. Hittills har minskningen varit 8 procent inom privatmarknaden detta år jämfört med förra året.

En av förklaringarna till att kunderna vänder sig till bilhandlare kan vara att utbudet inom dessa har ökat. Eftersom nybilsförsäljningen har gått bra, har den lett till många inbyten. Det finns nu 65 000 begagnade bilar till salu, jämfört med under 50 000 för ett år sedan.

Dessutom har prisbilden på begagnat fortsatt att sjunka och bilhandlarna brukar vara snabbare anpassa sig till förändringar på marknaden än andra aktörer, enligt Tomas Ulander bilhandelsansvarig på MRF, Motorbranschens Riksförbund.