Fler tecknar inkomstförsäkringar

I och med de förändrade reglerna i arbetslöshetsförsäkringen är det många som väljer att teckna ytterligare en inkomstförsäkring med tanke på de låga utbetalningarna i a-kassan.

Många har nu vaknat till och insett att det är inte så mycket pengar som man får ut av den statliga a-kassan. Som mest kommer du att f å ut cirka 10 500 kronor, oavsett din inkomst. Och efter 2000 dagar så sänks detta ytterligare, så då får man leva knapert. Det är då inte så konstigt att många väljer att ha ytterligare en försäkring för att täcka upp.

Ett vanligt förfarande är att många väljer den tilläggsförsäkring som många av fackföreningarna har att tillgå, för att komplettera den nuvarande statliga försäkringen. Det finns dock de som inte är med i facket, eller a-kassan, och väljer att ha en privat inkomstförsäkring istället. Dock så kan kostnaden för dessa försäkringar variera kraftigt beroende på din inkomst och andra faktorer.

När man tecknar en inkomstförsäkring så är det viktigt att man upplyst om vad detta innebär. Och man bör vara väl medveten om att försäkringen inte kommer att börja gäller förens om ett år, från och med det datum som att du tecknade inkomstförsäkringen.

Sen måste man ofta ansöka för att få ut pengar. Försäkringsbolagen kommer inte att börjar betala ut direkt då du blir arbetslös utan du måste själv vända dig till dem för att hämta ut betalningen. Det är också väldigt vanligt med en karenstid, då du inte får ut några pengar alls. I a-kassan gäller detta 7 dagar men i många försäkringar kan det vara en längre period och då behöver man ha sparat en buffert så att man klarar av att gå utan pengar under perioden.

Det gäller också att kolla hur länge försäkringen kommer att gälla när du väl blir arbetslös och behöver nyttja den. Vissa försäkringar gäller bara i 100 dagar medan andra i 200. och det är en väsentlig skillnad i hur mycket pengar som du kommer att totalt att få under perioden.