Första hjälpen under årets fattigaste månad

Det är vida känt att januari går under epitetet "Årets fattigaste månad". Och detta är kanske inte så konstigt med tanke på både julhandel och mellandagsreor. Det är med andra ord svårt att få decemberlönen att räcka ända fram till den 25:e januari. Det blir nu en lång månad för de flesta och många undrar hur de ska klara sig. Även vi på Alltomspara.se ser att trafiken ökar radikalt under just januari månad och många önskar nog att man hade fokuserat på det här med att spara tidigare. Men misströsta inte för det finns faktiskt en del tips att ta del av även för dig som inte varit förutseende och sparat för knapra tider.

Det är alltså januari månad och dags att ta tag i den ekonomiska baksmällan. Det viktigaste nu är kanske att skaffa sig kontroll över ekonomin även om plånboken ekar tomt. Börja med att summera alla dina utgifter för att få en överblick över hur mycket pengar som saknas. Ett tips är även att gå till ditt lokala bankkontor och upprätta ett sparkonto. Känner du inte för det så finns det hos de allra flesta banker även möjlighet att starta ett nytt konto direkt i internetbanken. Du kan då själv välja när ditt sparande ska börja samt hur mycket du ska lägga undan varje månad. Vidare kan det vara bra att skapa en månatlig budget så att du slipper hamna i samma situation igen. Ett tips är då att att summera utgifterna för helåret och sedan dividera detta med tolv. På så sätt kommer du att sätta över samma summa varje månad vilket innebär att det finns en buffert de månader när eventuella kvartalsräkningar inkommer.

Om du behöver pengar snabbt

När du väl fått en överblick över nuläget och din ekonomiska situation så är det dags att agera för att få in de pengar som saknas. Något som många gör såhär efter jul är att sälja mindre uppskattade julklappar på sajter som Tradera och Blocket. Känns det inte rätt att sälja något du fått som gåva så kan du alltid se dig omkring hemma efter saker som du inte längre använder. Det finns många andra som uppskattar den där vasen som du tröttnade på för länge sedan. Även kläder, samlarprylar och leksaker brukar vara lättsålt på nätet. Det finns olika tillvägagångssätt när du ska sälja något online och du har möjlighet att både sätta ett fast pris samt starta en auktion som börjar på 1kr. Det senare är lite riskabelt då det faktiskt i realiteten kan sluta med att du säljer något för 1kr. Däremot sätter låga priser ofta igång något hos köparen och sedan när fler budar så skapas en slags tävlingshysteri om vem som faktiskt ska få köpa prylen du lagt ut. Detta kan sluta med att du får betydligt mer för din pryl än vad den faktiskt är värd.

Ett annat alternativ om du är i starkt behov av snabba pengar är att besöka din närmsta pantbank. Pantbanken besöker man när man sitter inne med värdefulla ting som man kan tänka sig att leva utan för en period. Har du exempelvis en värdefull klocka så kan du ta med den till pantbanken och få den värderad. Pantbanken lånar sedan ut de pengar som klockan är värd. Du har därefter möjlighet att lösa ut din klocka samt betala eventuell ränta när du åter är på grön fot. Hämtar du däremot inte ut din klocka inom den satta löptiden för lånet så har pantbanken rätt att sälja vidare din klocka. Därmed ska man vara väldigt försiktig med att låna ut ting som har stort affektionsvärde.

Sms lån som betalas ut direkt

Om du inte sitter inne med några värdefulla saker så kan ett sista alternativ vara att ta ett sms lån. Detta ska dock ses som en tillfällig lösning som är förenad med vissa risker. Om du vet med dig att du inte kommer att ha möjlighet att betala tillbaks ditt lån nästa månad så är sms lån inget alternativ för dig. Har du däremot i övrigt en bra ekonomi så är så kallade snabblån ingen lösning att förakta. Hos Vivus kan du nu exempelvis låna 5000kr som du behöver betala tillbaks först i början på februari. Ha dock i åtanke att det även tillkommer uppläggningsavgift och ränta på lånet. Pengarna betalas ut samma dag beroende på vilken bank du har och du kan sedan direkt betala de räkningar du inte haft råd med. Vill du däremot ha pengar för vanlig konsumtion så avråder vi dig från att ta så kallade snabblån.