Glöm inte EU-kortet på semestern

Snart är det semestertider och för alla som ska ut och resa är det viktigt att tänka på försäkringen om man skulle behöva vård utomlands. Med EU-kortet betalar man bara de avgifter som landets egna patienter betalar.

Ett europeiskt sjukförsäkringskort, EU-kort, går att beställa hos Försäkringskassan. Detta kort ger dig rätt till nödvändig vård vid sjukhus, samt läkar- och tandläkarmottagningar som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystem i det landet du befinner dig. Detta gäller inom EU och de länder som Sverige har avtal med. Om man ska resa till ett annat land är det viktigt att ha en privat reseförsäkring då kostnaderna inte ersätts av Försäkringskassan.

Skulle man inte få hem EU-kortet till resan finns ändå skyddet om man skulle behöva uppsöka vård. Men då får man antingen betala fullt pris och spara alla kvitton för att få ersättning av Försäkringskassan i efterhand. Alternativt få ett tillfälligt EU-kort faxat till sjukhuset.

Dessa länder gäller EU-kortet i:

Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien och Nordirland, Schweiz, Tyskland, Tjeckien, Ungern och Österrike. Från den 1 juli 2013 gäller kortet också i Kroatien. Du behöver dock inte kortet om du reser inom Norden.

Sverige har också avtal om sjukvårdsförmåner vid tillfällig vistelse i Algeriet, Australien, Israel, provinsen Québec i Kanada och de brittiska kanalöarna Jersey, Guernsey och Isle of Man.

Källa: Försäkringskassan