Grekland och EU överens om ett nytt nödlån

Grekland och EU har nått en överenskommelse om ett nytt nödlån och det fick Europas börser att reagera positivt även fast Greklandskrisen är långt ifrån över.

Grekland och EU har efter tuffa förhandlingar i helgen kommit överens om en åtgärdsplan för att landet ska få ta del av ytterligare ett nödlån på lite över 80 miljarder euro. Det är dock tuffa krav som ställs mot Grekland för att nödlånet ska beviljas och ett av kraven är att Grekland redan nu på onsdag, senast, ska införa en rad nya lagar som bland annat rör momshöjningar samt högre  pensionsålder.

Grekland ska dessutom genomföra en rad andra åtgärder, på detaljnivå, som bland annat att fortsätta privatisera elmarknaden och den offentliga sektorn men också krav på att butikerna i landet ska ha öppet på söndagar.

Även om Grekland genomför alla kraven som ställs mot dem är det inte fritt fram. När Grekland genomfört alla åtgärder ska stödpaketet godkännas av parlamenten i en rad EU-länder, som bland annat Finland som är starkt emot ytterligare ett nödlån till Grekland.

Helgens besked fick Europas börser att vända uppåt och Stockholmsbörsen OMX30 stängde på plus 1,50 procent.