Heta aktiefonder i maj: Japan och USA

Positiv utveckling av fonder får sparare att byta räntefonder mot aktiefonder. I maj har USA- och Japanfonder varit de mest eftertraktade. Detta framgår av ett pressmeddelande från Skandia.

Nio av tio fonder i Skandias sortiment ligger på plus och bland de bästa fondkategorierna under året har USA- och Japanfonder varit. Det har gjort att dessa fonder har intresserat spararna och aktiefonder Nordamerika och Japan tillhör de mest köpta kategorierna just nu, liksom aktiefonder bransch. Bland de mest sålda tillhör räntefonder, aktiefonder Sverige och aktiefonder tillväxtmarknad.

Enligt Jim Rotsman, chef för Skandias investeringserbjudande, har Japanbörsen vaknat och därmed har intresset för Japanfonderna ökat, trots en stark krona mot yenen. Men om den turbulens som har varit de senaste dagarna på Japanbörsen håller i sig, lär intresset svalna fort, tror Jim Rotsman.

När det gäller USA har aktiemarknaden stigit kraftigt och dollarn har stärkts. Detta har gjort att spararna börjat intressera sig för USA-fonder efter att ha varit försiktiga med dessa. Enligt Jim Rotsman är endast 3 procent av spararnas kapital placerat i USA-fonder hos Skandia.

– Men när vi nu ser att tillväxtmarknaderna har hamnat på efterkälken och USA-fonderna går starkt, så ökar intresset, säger han.