Hitta bästa lånet med hjälp av en låneförmedlare

Anledningarna till att ta ett banklån kan vara många. Du kanske går i tankarna på att renovera eller helt enkelt vill samla ihop en massa små lån som kostar dyra pengar. Oavsett varför du tänkt ta ett lån så är det alltid viktigt att hitta den bank som erbjuder bäst ränta och förmånligast villkor. Detta kan vara svårt att göra själv då det idag finns otroligt många låneinstitut som alla erbjuder olika räntor och avgifter. En annan svårighet kan vara att förstå alla krångliga regler, villkor och räntesatser. Därför kan det vara bra att ta hjälp av en erfaren låneförmedlare som samlat alla lån på marknaden på ett och samma ställe. Inte sällan jämför också låneförmedlaren lånen åt dig och hjälper till med ansökningsprocessen.

Fördelen med att använda sig av en låneförmedlare vid ansökan av lån är stor. Utöver att du slipper göra allt arbete med att jämföra lånen själv så tas enbart en kreditupplysning. Detta till skillnad mot om du själv ansöker om lån hos olika banker och låneinstitut. Anledningen till att man inte vill ha många kreditupplysningar på sig är för att det kan minska chanserna att bli beviljad lån. Bankerna som lånar ut sina pengar kan lägga en värdering i hur många upplysningar det finns på dig. Har det exempelvis tagits ett flertal kreditupplysningar på dig under kort tid kan bankerna tolka detta som att du tagit många lån och krediter (eller ämnar att göra det). Detta i sin tur gör att din betalningsförmåga minskar och du får ett sämre kreditvärdighet.

Kostnadsfri tjänst och slopad uppläggningsavgift

Utöver att enbart en kreditupplysning tas så kan det finnas många andra anledningar till att man vill använda sig av en låneförmedlare. När vi har studerat detta sätt att ta ett lån så har vi utgått ifrån låneförmedlaren Direktos tjänst. Direkto bjuder just nu på de uppläggningsavgifter som du skulle få betala om du gick direkt till en bank eller låneinstitut och tog ett lån. Detta gäller dock enbart under en specifik kampanjperiod som pågår mellan den 10:e januari och den 10:e februari detta år. Du kan hos denna låneförmedlare få upp till 695kr tillbaks om du utnyttjar erbjudandet. Du måste söka om att få ersättning av avgiften och mer om detta kan du läsa om på Direktos hemsida.

Tjänsten med att jämföra lån är dessutom kostnadsfri och du binder dig inte till något via din ansökan. Istället kan du i lugn och ro gå igenom de lån du blivit erbjuden och hittar du inget som verkar attraktivt nog så är du alltså inte bunden till att ta ett lån. De olika lånen kommer att bli synliga för dig senast 24 timmar från det att du gjorde din ansökan hos Direkto.

Varierande räntor beroende på riskprofil

Låneförmedlare likt Direkto lånar inte själv ut några pengar utan fungerar enbart som en mellanhand mellan dig och bankerna. Men man står under Finansinspektionens tillsyn och uppfyller därmed alla de krav som ställs på låneförmedlare idag. Med anledning av att det fortfarande är de olika bankerna som jämförs som erbjuder lånen så varierar räntorna. Dock går Direkto på sin sajt ut med att räntorna ligger på mellan 3% till 33,23%. Huruvida du kommer att erbjudas lån med låg eller hög ränta beror på din riskprofil. Har du hög betalningsförmåga, få kreditupplysningar och en bra inkomst så kan du räkna med en låg ränta. Har du istället låg inkomst, många lån eller kanske en betalningsanmärkning så får du räkna med en högre ränta. Har du en skuld hos Kronofogden har du däremot ingen möjlighet att få ett lån via Direkto.

Som du märker kan det vara en stor fördel att använda sig av låneförmedlare om du tänkt ta ett lån. Bankerna ställs mot varandra och du kan enkelt välja det lån som bli mest fördelaktigt för dig. Man ska dock inte underskatta vikten av personliga relationer. Är det så att du har en bra relation med din bankkontakt så är det möjligt att du kan få ett lån med en lägre ränta hos din nuvarande bank. Den bank du har dina tillgångar och skulder hos har ofta en bra kundkännedom om dig och kanske vet mer om dig och din betalningsförmåga än vad en kreditupplysning kan visa upp.