Hög kontantinsats försvårar för unga

För att köpa sin bostad krävs oftast en ganska stor kontantinsats. För unga är det extra svårt och tröskeln är hög. Enligt Swedbank och deras privatekonomi Arturo Arques, som nyligen uttalade sig i DI finns det två stora problem på bostadsmarknaden.  Nyckel hem

”Det ena är att du har rekordmånga som står i kö till en hyresrätt. Så du kan inte förvänta dig att ditt barn får en hyresrätt då det är många års väntetid i de flesta orter i Sverige. Då är det bostadsrätt som gäller om du är ung och tittar man på vilken kontantinsats som krävs så inser man ganska snabbt att det inte är särskilt realistiskt att barnen kan skrapa ihop till en kontantinsats på tre-fem år på väldigt många orter” säger han till Dagens Industri.

I dagsläget gäller det att vid bostadslån betala 15 procent av lånet i en kontantinsats. Priset för en etta i Stockholms kommun låg i november 2016 på nästan 3 miljoner kronor. Ska man då betala 15 procent av kontantinsatsen så gäller det att börja spara i god tid, vilket många inte gör.

Swedbanks privatekonomi Arturo Arues fortsätter till DI:

”Om du vill undvika att ha en 35-åring som ligger hemma i soffan måste du hjälpa barnen att komma igång med sparandet om du har råd” säger Arturo Arques till DI.

Källa: DI