Höga kostnader med fritidshus

Nästan vart fjärde fritidshusägare anser att de har höga kostnader för sitt fritidshus. Det är långt ifrån bara el och vatten som kostar och underhållet riskerar äta upp stora delar av budgeten.

Oväntade händelser och behov av underhåll kan snabbt få pengarna att springa iväg. Ett fritidsboende kan med andra ord skapa ett stort hål i plånboken. Utifrån hur den privata ekonomin ser ut anser 23% av fritidshusägarna att de har höga kostnader i samband med sina extraboende, detta visar en undersökning gjord av Novus på uppdrag av Novasol.

26% av 65-79-åringar som äger ett fritidshus anser att kostnaderna är för höga. I Stockholm är siffran 27%, oavsett ålder.

Oväntade utgifter

Mycket kan hända i ett boende som plötsligt kräver kostsamma åtgärder. Ett kylskåp kan gå sönder, man kan drabbas av en vattenläcka eller behöva byta ut annan kostsam och nödvändig utrustning. Nästan hälften av alla fritidshusägare som deltagit i undersökningen har råkat ut för en oförutsedd utgift det senaste året.

Man måste vara beredd på att när man äger ett fritidshus kan det plötsligt hända något man inte räknat med. Därför är det viktigt att alltid ha en budget som kan täcka upp. Framförallt om man har en tight ekonomi, säger Torbjörn Fredman, Nordenchef Novasol.

Minska på kostnaderna

Det finns olika till åtgärder som kan skapa lite mer balans på fritidshuskontot. Liksom när det kommer till budgeten för den fasta bostaden kan man se över lånevillkor, kanske går det att pressa räntan lite. Man kan även se över de fasta utgifterna såsom elavtal och försäkringar.

Ett annat sätt är att öka upp inkomsterna genom att hyra ut sitt fritidshus. Undersökningen har även visat att man i snitt spenderar 55 dagar i sitt fritidshus. Så möjligheten att tjäna extra pengar på sitt fritidshus är stora, säger Torbjörn Fredman.

Viktigt att tänka på innan man hyr ut är att kolla över så att man har ett giltigt hyreskontrakt samt hur det fungerar med försäkringarna vid uthyrning.

Läs mer om fritidshus här.

Källa: NOVASOL